Prvi je dan škole i šibenskim učiteljima: ‘Veselimo se vidjeti učenike i spoznati koliko su narasli’

Prvi dan škole predstavlja veliko uzbuđenje za djecu i njihove roditelje. Nakon dva i pol mjeseca ljetnih radosti i odmora, djeca se vraćaju u školske klupe i kreću u nove radne pobjede. Najveće uzbuđenje ipak vlada među prvašićima i njihovim roditeljima koji se nalaze pred novim izazovima. Kako se u cijeloj toj priči osjećaju učitelji i postoji li i kod njih uzbuđenje zbog početka školske godine, otkrile su nam učiteljice Loredana, Ivana i Jelena.

– I mi smo uvelike uzbuđeni, ali i napeti. Nama pred početak i pred kraj školske godine predstoji najveći dio posla koji je ‘oku nevidljiv’. Predstoji nam posao bez kojeg se nijedan dan nastave ne bi sproveo u djelo. Nitko od nas nije postao učitelj da se bavi papirologijom i taj dio posla nam je većini najmrskiji jer na njega gubimo gotovo više vremena nego u neposrednoj nastavi. Neću nabrajati brojne obrasce, popise, suglasnosti, pravilnike, podatke i obaveze koje učitelji moraju čitati, popunjavati i odrađivati. Reći ću samo da se mi zapravo uvijek najviše veselimo radu s djecom. Veselimo se vidjeti naše učenike, spoznati koliko su narasli, čuti njihove doživljaje i vidjeti što je ostalo u glavicama od prošle godine kako bi znali kvalitetno planirati sadržaje za tekuću nastavnu godinu. Vremenom u kojem živimo promijenio se ugled i status učitelja pa smo svake godine izloženi sve većem stresu i zahtjevima kako roditelja tako i učenika. Trudimo se uskladiti mogućnosti, želje i interese djece s propisanim planom i nadamo da ćemo se i ove godine naraditi, puno toga vidjeti, doživjeti i naučiti zajedno jer mi odgajamo buduće uspješne ljude, priča nam učiteljica razredne nastave Loredana Huljev čiji je moto da kroz život i rad s djecom čovjek može poletjeti nošen sretnim mislima kao Petar Pan.

Foto: Sanja L. Kulušić
Foto: Sanja L. Kulušić

Njezina želja i misija je djeci učiniti školu sretnim mjestom na koje dolaze bez straha i pretvoriti učenje u zabavan proces otkrivanja novih znanja.

Uzbuđenje vlada i kod učiteljice Ivane Kalebić Guberine koja joj je najveće veselje što će vidjeti svoje učenike, ove godine čevrtaše.

– Imam prekrasnu generaciju koja mi se uvukla pod kožu i  s veseljem isčekujem nasmijana i sretna lica jer zajedno idemo u nove pustolovine. Novi se izazovi spremaju, a mi ćemo ih kao i do sada uspješno realizirati, kaže nam učiteljica Ivana koja je prošle školske godine s učenicima u sklopu filmskog projekta snimila dva filma.

ivana kalebic guberina

Oba filma, čiji je fokus bio na ljepotama nacionalnih parkova naše županije, primila su mnoštvo pozitivnih kritika, a vjerujemo da će učiteljica Ivana sa svojim 4.b i ove godine nastaviti istim putem.

Dok Loredana i Ivana predaju u Šibeniku, Jelena Bulata učiteljica je u Osnovnoj školi Kistanje.

– Ovu školsku godinu sam startala sa smanjenim brojem učenika, a prvi dan škole se kao i uvijek osjetilo uzbuđenje i veselje učenika koji su jedva čekali početak nastave. Veselim se zajedno s njima novim izazovima, projektima i terenskoj nastavi. U planiranju sadržaja vodim računa o njihovim sposobnostima i mogućnostima jer ipak radim na području koje je dosta udaljeno od svih sadržaja i ustanova koje bi im omogućili lakše savladavanje gradiva, priča nam Jelena i naglašava kako te ‘nedostatke’ nadomjeste danas dostupnom tehnologijom i suradnjom s drugim školama.

jelena bulat

Jelena u Kistanjama radi dugi niz godina, ali svaki rujan vlada posebno uzbuđenje.

– Bez obzira na radni staž, kako kod učenika tako i kod mene se osjeti uzbuđenje i želja da nastava počne, otkriva nam Jelena.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.