Radije bankovna nego ‘smećarska’: U Šibeniku 63 posto kartica za kontejnere nije ni jednom ‘ispleglano’

– Građanima i gospodarstvenicima dijela povijesne jezgre kojima su najbliži postojeći podzemni kontejneri podijelili smo 730 kartica, a u studenome čak 463 kartice, među kojima je uz građane i 115 gospodarstvenika, nisu imale niti jedno očitanje. Dakle 63 posto korisnika niti jednom nije bacilo komunalni otpad u njima najbliži kontejner, potvrdio je za Šibenski portal Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada.

Dva i pol mjeseca od početka novog načina prikupljanja i obračuna odvoza komunalnog otpada u Šibeniku nema kantuna u staroj gradskoj jezgri gdje naši sugrađani nisu stvorili svoje odlagalište smeća.

smece2

Zeleni grad podijelio je građanima i obrtnicima u staroj šibenskoj jezgri 730 kartica za otvaranje podzemnih spremnika u Docu, na šibenskoj rivi i podno groblja sv. Ane, a kako su na adrese korisnika upravo odaslani svi računi za studeni vidljivo je da većina te kartice štedi više od bankovnih.

Radnici Zelenog grada zbog toga već mjesecima obilaze povijesnu jezgru i rade posao koji ne bi trebali kada bi u tom dijelu grada bilo više savjesnih i odgovornih građana koji poštuju novi način odlaganja kućnog smeća. A takvih je izgleda jedva trećina.

– Sve nam to stvara velike probleme i ovih dana ćemo se morati dogovoriti s komunalnim redarima kako bi počelo kažnjavanje onih koji otpad odlažu po ulicama. Sada su nam se pojavile povećane količine smeća kod mula Krka, škole Fausta Vrančića i kod Jadranske banke pa opravdano sumnjamo kako oni koji ne ‘peglaju’ svoje kartice smeće odlažu na tim lokacijama. Dio kartica nije očitan iz opravdanih razloga jer su iznajmljivači otkupili po nekoliko kartica kako bi ih u sezoni mogli dati gostima, pojašnjava Ljubičić dodajući kako zbog toga njihovi radnici moraju non-stop obilaziti gradske ulice umjesto da obavljaju svoje primarne zadatke podizanja standarda čistoće.

smece5

Ljubičić očekuje kako će do kraja travnja biti ugrađeni i dodatni podzemni kontejneri, prvenstveno u širem središtu grada, a potom i u drugim gradskim četvrtima.

– Nadzorni odbor mi je, nakon provedenog natječaja, dao suglasnost za potpisivanje ugovora o nabavi 25 novih podzemnih kontejnera od kojih je 10 kapaciteta pet kubika i 15 od tri kubika. Vjerujem da će potrebni radovi biti obavljeni do kraja travnja, kaže Ljubičić.

Grad Šibenik je nedavno na svojim stranicama objavio Odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada u kojoj, između ostalog, navode kako nepropisno odbačeni otpad građani mogu prijaviti putem sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu objavljenog na mrežnoj stranici Grada Šibenika i na email adrese i telefonske brojeve objavljene na internetskim stranicama Grada Šibenika. Međutim, ni sustava zaprimanja obavijesti, niti istaknutih brojeva i adresa na stranicama Grada nema.

smece11

– Informatičari pripremaju taj sustav i za koji dan će biti objavljen na stranicama Grada. Kroz taj sustav građani će nam moći prijaviti sve komunalne nepravilnosti, oštećenja komunalne infrastrukture pa tako i nelegalno odlaganje otpada. I sada mi zaprimamo prijave građana o odbačenom smeću, ali problem nastaje kada ti isti građani trebaju svjedočiti kako bi počinitelj mogao biti kažnjen. Uglavnom svi odbijaju biti svjedoci i mi smo tada nemoćni. Komunalni redar može kazniti građane samo kada osobno vidi osobu koja nelegalno odloži otpad. I naši redari morat će početi otvarati većice sa smećem kako bi otkrili počinitelja, a lani smo to radili u nekoliko slučajeva i otkrili da veće količine smeća ostavljaju neki od ugostitelja u gradu, kaže Miro Lucić, pročelnik šibenskog Odjela za komunalne djelatnosti.

smece12 smece9 smece3 smece13

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.