Rokovi na Meduliću neće biti probijeni: Nije bilo greške, ali radi se treća varijanta projekta

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Korekcija visina na manjem dijelu već postavljenih kamenih ploča na Meduliću neće gotovo uopće utjecati na planirani rok završetka radova i izvođač ih planira završiti do početka lipnja, potvrdila nam je Marija Marković Ljubičić iz šibenske tvrtke Bemix.

– Mi bi bili najsretniji kada bi se gradilište moglo zatvoriti i tada bi u desetak dana mogli odraditi cijeli posao. Na žalost nije tako i konstantno se moramo micati i omogućavati prolaz građanima i grupama turista, propuštati dostavna vozila te biti u stalnoj komunikaciji s okolnim ugostiteljima. Sve ove konzultacije i izrada treće varijante projekta rok završetka mogu odgoditi za svega dva-tri dana, uz uvjet da nas i vremenske prilike posluže – kazala je Marković Ljubičić.

Do izrade treće varijante projekta došlo je nakon reakcije vlasnika prostora u objektima oko trga koji su mišljenja da je izvođač napravio preveliki pad, konkretno prema zgradi Medulića te da će oborinske vode prelaziti rubni rigol i prelijevati se u njihova prizemlja.

– Nije pogriješio ni projektant niti mi, kao izvođač radova. Svaki projekt podložan je reviziji na terenu, uoči li se da se neke stvari mogu napraviti bolje. Projektant je radio na temelju geodetske podloge, no pitanje je je li trg imao baš takve nagibe u svojoj izvornosti jer je zbog prometnog opterećenja s vremenom sigurno došlo do slijeganja na zemljanoj podlozi. Vidljiv je i postojeći hrbat sredinom cijele Kalelarge pa smo upozorili naručitelja da je cijeli trg isprojektiran s visinskim razlikama od plus-minus jedan centimetar što neće dati dobre padove u odvodnji oborinskih voda – pojašnjava Marković Ljubičić i naglašava kako su od naručitelja dobili odobrenje da prilagode padove prema postojećim slivnicima.

U Bemixu su se potrudili i došli do starijih konzervatorskih projekata za rekonstrukciju cijele povijesne jezgre u kojima su vidljivi nagibi svih ulica u središtu grada. Na zajedničkom sastanku s konzervatorima i nadzorom radova zaključili su kako je puno bolje prilagoditi nagibe i postići kvalitetnu odvodnju oborinskih voda.

– Nakon intervencije trećih osoba dobili smo nalog kako bi trebali iskontrolirati visinu grebena. To ne znači da je pogrešan, nego se dogodila situacija u kojoj greben nije na samoj sredini plohe pa bi na jednoj strani pad previsoko završio. Zbog toga se i radi treća varijanta projekta u kojoj smo spustili sam greben na minimalnu visinu u odnosu na slivničke rešetke. Mi smo i dalje uvjereni da smo padove kvalitetno postavili te da se oborinske vode sigurno ne bi slijevale u objekte, ali smo zaključili kako hrbat možemo spustiti za skoro četiri centimetra pa smo se odlučili za taj kompromis – objašnjava Marković Ljubičić dodajući da je rješenje sada nešto između, odnosno kompenzacija kako bi sve strane bile zadovoljne.

U gradskoj upravi, koja je naručitelj radova na Meduliću, vjeruju da Bemix može odraditi posao do početka lipnja jer je već danas ponovno popločan dio koji je nakon geodetskog mjerenja spušten na nižu kotu.

– Izvođač je odredio dinamiku radova i ima šanse da do kraja mjeseca odradi cijeli posao. Ugovor je sklopljen s rokom završetka od 30 dana uz uvjet da se radovi, ne budu li završeni do početka lipnja, nastave u rujnu – kazao je Miro Lucić, pročelnik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti.

Damir Lasinović, jedan od vlasnika prostora u zgradi Medulić, reagirao je na samom početku radova i izrazio bojazan od plavljenja prizemlja objekata. Tvrdi i kako je sam rigol uz ulaz u zgradu postavljen tako da se izgubio zub na ulazu te očekuje da se izvođač i to prepravi.

– Izvođač je dobro ‘polovio’ visine uz kuće jer je na fasadama vidljiva linija na kojoj je bilo staro popločanje, ali je hrbat postavljen previsoko. Problem je sam rigol koji je trebao biti postavljen u pravcu kamena, a oni su izravnali rub rigola u nulu s pragom. Tako se izgubio zub prema pragu. Izvođačima je sada prioritet što prije završiti popločavanje trga, ali prije samog fugiranja morali i rekonstruirati i dio pred ulazom u zgradu – kaže Lasinović.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.