Rudolf Štefan i Pelegrini osmislili ‘Obsidio’: Na Tanaji će gosti uživati u jelima koja su obilježila povijest Šibenika

Chef Rudolf Štefan i njegov tim iz Pelegrinija složili su poseban gastro-vizualni koncept za tvrđavu svetog Ivana nazvan ‘Dinner and a show Obsidio’. Riječ je o konceptu koji će biti sastavni dio projekta revitalizacije tvrđave, a kojem će turistima i posjetiteljima sv. Ivana biti ponuđena jela od slanih inćuna, ovčetine i janjetine, orza i sira.

Inovativni koncept „Obsidio“ sastoji se od tradicionalne večere, 3D video mapping showa i
igranog dijela, što zajedno čini jedinstvenu interaktivnu cjelinu.

– Naš cilj je bio ponuditi autohotna jela jednostavna za primjenu i da budu ukusna, te da koristimo lokalne namirnice od lokalnih dobavljača. Složili smo zimski, ljetni i proljetni meni, jer nije ista stvar poslužiti nešto na 35 stupnjeva ili u zimskom periodu, u konačnici smo kreirali četiri jelovnika sa po pet slijedova – kazao je na današnjem predstavljanju koncepta chef Rudolf Štefan.

Njihov zadatak, dodao je Štefan, nije bio nimalo lak, ali je bio zanimljiv.

– Otkrili smo dosta zanimljivih stvari, primjerice, da je glavna gospodarska grana u to doba bila u Šibeniku bila proizvodnja soli. Zato današnji jelovnik počinjemo slanim inćunom. Još jedna zanimljivost jest ta da je u gradu Šibeniku i okolici bilo razvijeno stočarstvo, dakle uzgoj ovaca i janjaca, te je u tom smislu bilo razvijeno i kožarstvo što rijetko kad spominjemo. U Mandalini su bila glavna skladišta i iz tog razloga tamo postoji i bedem. Glavna žitarica u gradu Šibeniku je bila orzo, ali zbog krškog krajolika nije bilo moguće proizvoditi ga dovoljno, zbog čega dolazi do ozbiljne trgovine s  Apulijom koja je preko puta Šibenika. Također, interesantno je da je sir bio toliko na cijeni da se čak ostavljao u testamentu, pogotovo ovčji – objasnio je Štefan.

Ono što smo o tvrđavama ispričali kao dio naše kulturno-povijesne baštine sada pričamo kao sjajnu priču naše tradicije i hrane, istaknuo je između ostalog gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

– Cilj je dizanje kulture prehrane i življenja domicilnog stanovništva kao i privlačenje turista. Gastronomska i kulturno-povijesna ponuda jesu prekretnice u modernom turizmu – poručio je Burić.

Petar Mišura, voditelj Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj istaknuo je da mu je drago da su prisutne i soft aktivnosti na tvrđavi.

– Dosada je napravljeno arheološko i geotehničko istraživanje, nabavljen je autobus za prijevoz turista odnosno posjetitelja kampusa, kao i natječaj za radove koji je sad pri kraju to jest u tijeku je žalbeni rok za stručni nadzor, a snima se i dokumentarni film ‘In time lapse’. Jedan od glavnih sadržaja tvrđave bit će i gastro-vizualni show ‘Obsidio’ u sklopu kojeg je najvažnija gastro ponuda, a održavat će se na sjevernom dijelu kliješta. To će biti jedna od komponenta koja će privlačiti turiste, a bit će prisutno maksimalno 200 ljudi – rekao je Mišura.

Uz pomoć tehnike 3D video-mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će se sadržaji koji će
stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata. Igrani dio, koji uključuje angažman glumaca i akrobata, integrira stvarne pokrete u virtualnu stvarnost te zaokružuje ovaj cjelokupni gastro-vizualni koncept. S obzirom na to da na ukupni dojam atrakcije veliki utjecaj ima i sam objekt na kojem se sadržaj projicira, zidine tvrđave dodatno će pridonijeti atraktivnosti ovog spektakla.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.