Chef Rudolf Štefan i njegov tim iz Pelegrinija složili su poseban gastro-vizualni koncept za tvrđavu svetog Ivana nazvan ‘Dinner and a show Obsidio’. Riječ je o konceptu koji će biti sastavni dio projekta revitalizacije tvrđave, a kojem će turistima i posjetiteljima sv. Ivana biti ponuđena jela od slanih inćuna, ovčetine i janjetine, orza i sira.
Inovativni koncept „Obsidio“ sastoji se od tradicionalne večere, 3D video mapping showa i
igranog dijela, što zajedno čini jedinstvenu interaktivnu cjelinu.
– Naš cilj je bio ponuditi autohotna jela jednostavna za primjenu i da budu ukusna, te da koristimo lokalne namirnice od lokalnih dobavljača. Složili smo zimski, ljetni i proljetni meni, jer nije ista stvar poslužiti nešto na 35 stupnjeva ili u zimskom periodu, u konačnici smo kreirali četiri jelovnika sa po pet slijedova – kazao je na današnjem predstavljanju koncepta chef Rudolf Štefan.
Njihov zadatak, dodao je Štefan, nije bio nimalo lak, ali je bio zanimljiv.
– Otkrili smo dosta zanimljivih stvari, primjerice, da je glavna gospodarska grana u to doba bila u Šibeniku bila proizvodnja soli. Zato današnji jelovnik počinjemo slanim inćunom. Još jedna zanimljivost jest ta da je u gradu Šibeniku i okolici bilo razvijeno stočarstvo, dakle uzgoj ovaca i janjaca, te je u tom smislu bilo razvijeno i kožarstvo što rijetko kad spominjemo. U Mandalini su bila glavna skladišta i iz tog razloga tamo postoji i bedem. Glavna žitarica u gradu Šibeniku je bila orzo, ali zbog krškog krajolika nije bilo moguće proizvoditi ga dovoljno, zbog čega dolazi do ozbiljne trgovine s Apulijom koja je preko puta Šibenika. Također, interesantno je da je sir bio toliko na cijeni da se čak ostavljao u testamentu, pogotovo ovčji – objasnio je Štefan.
Ono što smo o tvrđavama ispričali kao dio naše kulturno-povijesne baštine sada pričamo kao sjajnu priču naše tradicije i hrane, istaknuo je između ostalog gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
– Cilj je dizanje kulture prehrane i življenja domicilnog stanovništva kao i privlačenje turista. Gastronomska i kulturno-povijesna ponuda jesu prekretnice u modernom turizmu – poručio je Burić.
Petar Mišura, voditelj Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj istaknuo je da mu je drago da su prisutne i soft aktivnosti na tvrđavi.
– Dosada je napravljeno arheološko i geotehničko istraživanje, nabavljen je autobus za prijevoz turista odnosno posjetitelja kampusa, kao i natječaj za radove koji je sad pri kraju to jest u tijeku je žalbeni rok za stručni nadzor, a snima se i dokumentarni film ‘In time lapse’. Jedan od glavnih sadržaja tvrđave bit će i gastro-vizualni show ‘Obsidio’ u sklopu kojeg je najvažnija gastro ponuda, a održavat će se na sjevernom dijelu kliješta. To će biti jedna od komponenta koja će privlačiti turiste, a bit će prisutno maksimalno 200 ljudi – rekao je Mišura.
Uz pomoć tehnike 3D video-mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će se sadržaji koji će
stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata. Igrani dio, koji uključuje angažman glumaca i akrobata, integrira stvarne pokrete u virtualnu stvarnost te zaokružuje ovaj cjelokupni gastro-vizualni koncept. S obzirom na to da na ukupni dojam atrakcije veliki utjecaj ima i sam objekt na kojem se sadržaj projicira, zidine tvrđave dodatno će pridonijeti atraktivnosti ovog spektakla.