Ružno vrijeme u rujnu i nova Solarisova poslovna politika ‘pokvarili’ turističke rezultate

Čak 50 tisuća noćenja manje ostvareno je ove sezone u Solarisu jer se ta hotelska kuća okrenula većoj kvaliteti na uštrb kvaniteta. Kako je riječ o turističkom subjektu u kojem se ostvari 70 posto turističkog prometa u Šibeniku, to je utjecalo i na dosadašnje brojke, pojasnio je za Šibenski portal Dino Karađole, direktor šibenske Turističke zajednice.

– Iako je Solaris imao puno manje noćenja nego prije godinu ili dvije, njihov financijski efekt puno je bolji jer su znatno povećali kvalitetu svojih usluga. Ranije su zatvorili i hotel Jakov kojeg će potpuno urediti čime će dobiti i veću kategoriju. Solaris, dakle, svjesno smanjuje kapacitete, prvenstveno u kampu kako bi još povećao svoju kvalitetu. Nakon što su izgradili konvencijski centar i okreću se prema kongresnom turizmu, od sljedeće godine više neće zatvarati zimi što je za Šibenik dodatni veliki plus – kaže Karađole. Zbog toga je, reći će, održana i radionica za sve sudionike u turizmu, a riječ je o svim ustanovama koje brinu o šibenskoj kulturnoj i prirodnoj baštini, kako bi se pripremili upravo na takve, kongresne goste. Direktor šibenske TZ-e dodaje i da ne postoji grad na Jadranu koji toliko ovisi o jednom turističkom subjektu i kaže da Šibenik mora biti sretan što Solaris postoji i što iz godine u godinu toliko ulaže da utječe na ukupnu turističku sliku.

dino karadole 2

Inače, u rujnu je na području Turističke zajednice Grada Šibenika, ne računajući Grebašticu, Zlarin i Brodarcu-Krapanj, koji su samostalni, bilo je 37.556 gostiju što je šest posto više, a ostvarili su 162.096 noćenja što je minus od šest posto.

– Upravo loše vrijeme u rujnu, kojeg nismo imali posljednjih nekoliko godina, razlog je tog minusa, a kako je rujan također zadnjih godina uvijek bio bolji od lipnja naravno da je krajnji rezultat slabiji od očekivanog jer smo gledajući rezultate od početka godine do kraja rujna imali 1.214.550 noćenja što je povećanje od tek nešto više od jedan posto dok je gostiju bilo 10 posto više – reći će Karađole.

solaris radovi 270416 9

Ipak, zadovoljan je što je prvi tjedan listopada pokazao da sezona još nije gotova, tako da je do jučer turista bilo 23 posto više nego u isto vrijeme lani, a ostvarili su i sedam posto više noćenja. Direktor šibenske Turističke zajednice izdvojio je odlične rezultate privatnih iznajmljivača koji su od početka godine imali 15 posto više gostiju nego u devet mjeseci lani, a ostvareno je i 13 posto više noćenja.

U samom gradu Šibeniku, bez okolnih naselja rezultati su i ove godine fanstastični – 19 posto više turista i 15 posto više noćenja. Uz Šibenik, rezultati su odlični u Žaboriću – plus 14 posto, Zatonu – devet posto, raslini – šest posto, zablaću čak 40 posto.

Među hotelima, za izdvojiti su D-Resort s povećanjem od 21 te Life Palace na Meduliću koji bilježi rast noćenja od 13 posto.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.