Sa 16 godina hakirao zastupnika: Šibenski haker otkrio kako provaliti u nečiji profil ili mobitel

‘Sa svojih 16 godina upao sam saborskom zastupniku, Veselinu Pejnoviću, to je onda bila velika drama 90-ih godina. Hakirali smo stotine stranica dnevno, baš stotine i među njima se našao Veselin Pejnović. To je bilo slučajno, prisjeća se haker Denis Periša za emisiju Potraga.

Bila su to vremena prvih računala, prvih mobitela, Internet u začecima. A on tek golobradi klinac talentiran za spačke i nove tehnologije.

– Došao sam kući iz škole, tako nešto, dočekalo me tri inspektora doma. Roditelji ostali u šoku, onda je meni kroz glavu prošlo šta sam ja zapravo napravio jer bilo je stotinu stranica koje su tu padale i među njima je bio Veselin Pejnović koji je bio faca i oni meni nisu ni rekli radi čega su oni došli. Oni su samo došli s nalogom da oni moraju uzet računalo- rekao je Denis.

Niti su policajci baš razumjeli kako je on to napravio, niti je tad bilo zakona po kojem bi ga teretili. I tako je mali haker, plavcima postao veliki problem.

– Prijavili su me i zbog jednog foruma. I onda sam ja obrisao taj forum i dao neke podatke i nakon toga smo se počeli družiti – ispričao je Denis za RTL.

Bio je to početak jednog divnog prijateljstva.

– Makao sam se od tih crnih stvari na webu i sad trenutno pomažem policiji koliko mogu, koliko me trebaju. I općenito se bavim nekim drugim stvarima, nekim senzorima. Radim za grad Šibenik wireless mrežu, borim se protiv ovih što upadaju po mrežama i hoće nekome napraviti zlo – objašnjava Denis.

Cijeli članak i prilog možete pogledati ovdje.

(Foto: arhiva)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.