Samaržija i Zekanović oštro po Gradskoj upravi: ‘Smiju nam se zbog njihove aljkavosti’

Šibenski gradski vijećnik Nenad Samaržija i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, kolege iz Hrasta-a, uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeće upozorili su da se projekt obnove tvrđave svetog Ivana nije pomakao s mjesta, a za Fakultet energetike troši se veliki novac iako interes studenata iz godine u godinu opada. Kako su rekli Samaržija i Zekanović, presicu su sazvali jer na aktualnom satu sutra neće imati priliku govoriti zbog krive interpretacije poslovnika Gradskog Vijeća.

– Prvog kolovoza 2016. godine gradonačelnik Burić je potpisao ugovor na tvrđavi Barone s ministrom Tolušićem o obnovi tvrđave sv. Ivana. Europska unija je tada odobrila 41,5 milijuna kuna, a Grad je trebao nadoknaditi 7,5 milijuna kuna. Prošlo je 30 mjeseci od tada, a projekt se nije maknuo s mjesta. Stigle su ponude od kojih je najjeftinija skuplja od predviđenih sredstava i to za 13,5 milijuna kuna. Obzirom na proračun grada Šibenika koji je već prošao, postavljam pitanje gradonačelniku Buriću odakle misli nadomjestiti taj novac. Mislim da je to trenutno nemoguće – kazao je Samaržija.

Zekanović se nadovezao na temu i upozorio da je od nabave obavljena jedino kupnja autobusa koji ničemu ne služi te ukazao na aljkavost gradske uprave.

– Glavna nabava koja je obavljena odnosno raspisana prije par mjeseci jesu sami građevinski radovi, međutim dogodio se problem. Naime, osigurani iznos je 26,6 milijuna kuna, dok je najniža ponuda 37,4 milijuna kuna što je 11 milijuna kuna više, a ako se uzme u obzir i PDV radi se o 14 milijuna kuna koje grad Šibenik nema. Ne znam znaju li Šibenčani koliko je to 14 milijuna kuna, drugim riječima ovaj projekt je itekako upitan. Razlog tome je aljkavost Gradske uprave, jer da je nabava raspisana kad je trebala biti, dakle prije 20 mjeseci kad su cijene bile niže, tada problema ne bi bilo. Usporedbe radi, 1. kolovoza je potpisan projekt tvrđave, a mjesec dana nakon toga je potpisan projekt Galbiani koji završava za dva mjeseca – istaknuo je Zekanović.

Po Zekanoviću, sve je to strašan propust, a pribojava se da će grad Šibenik, ne uspije li pribaviti taj golemi novac ili ne pomogne li mu država dospjeti na crnu listu i više neće biti u mogućnosti dobiti novce iz EU fondova.

Govoreći o Fakultetu energetike za Zekanovića taj projekt nije uspio pa kaže da nam se svi smiju jer je za četiri diplome Grad izdvojio 2,5 milijuna kuna.

– Šibenik i ove akademske godine izdvaja 2,4 milijuna kuna za taj fakultet, iako se upisalo 17 studenata, za razliku od prve godine kad ih je bilo 48, zatim 30 pa njih 27. Od tih prvih 48 samo ih je 11 postalo prvostupnicima, znači oko 20 posto. Ispada da Grad Šibenik plaća godišnje 11 diploma ili u perspektivi, nastavi li se trend plaćat ćemo četiri diplome. Usto, još je uloženo 12 milijuna kuna uloženo u infrastrukturu. Smiju nam se, jer ne postoji fakultet u Hrvatskoj koji izdvaja toliki iznos na taj broj studenata. S druge strane, imamo Veleučilište u Šibeniku koje ima tisuću studenata i dobro radi i da je s tim novcima pomoći Veleučilištu dobili bismo ono što želimo. Da bi imali samostalno sveučilište, ono što je Burić govorio, moramo imati još dva studijska programa. Znači, Grad bi trebao izdvajati 7,5 milijuna kuna za par diploma dugi niz godina, a novac najviše ide za honorare profesora sa FER-a odnosno FESB-a. Jesmo li  toliko bogati da bacamo 2,5 milijuna kuna za četiri diplome, dok veleučilište novca nema, privatni vrtići nemaju subvenciju, niti se ima za besplatne udžbenike, ali evo sad će to napraviti država – zaključio je Zekanović.

(FOTO Duško Jaramaz/PIXELL)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.