Sastali se Burić i Dolačani: Obostrana je želja za uvođenjem reda i zajedno će tražiti ‘zlatnu sredinu’

Predstavnike stanara šibenskog Doca Boženu Dulibić i Ivu Vukšića primio je danas gradonačelnik Željko Burić s kojim su se usuglasili da i jedni i drugi žele uvođenje reda u Docu, ali uz obostrano razumijevanje potreba.

– Želja nam je da Grad otvori mogućnost da naš škver i sve ono što mi tražimo danas-sutra u Docu ostane i da se zaštiti, ali na način da se uvede reda svima te da od toga svi imaju koristi. S obzirom da smo do sada od gradonačelnika Burića čuli više oprečnih izjava, malo smo oprezni s današnjim obećanjem kako će provjeriti sve pravne mogućnosti za naše zahtjeve, ali definitivno sada postoji neka mogućnost da se sve što tražimo ispregovara te da se nađe rješenje, neka zlatna sredina. Dolac se mora zaštiti jer mi jesmo posebni i Dolac nije kvart na Vidicima ili Meterizama, kazala nam je nakon sastanka Božena Dulibić.

Gradonačelnik Burić Dolačanima je potvrdio kako će biti još sastanaka o projektu uređenja obale u Docu te su stekli dojam kako je ovaj razgovor bio koristan jer ih se sada uvažava kao stanare Doca i građane Šibenika.

– Sve što se u gradu radi, prvenstveno je za građane, a tek onda dolazi korist za Grad i sve ostale. Mislim da smo gradonačelniku donekle približili naš način života i potrebe Dolačana jer on to ne može doživljavati na način kako mi doživljavamo. Ja se sada nadam da ćemo nastaviti kako smo se dogovorili i tražiti način kako se sve to može sljubiti da svi budu zadovoljni, kaže Dulibić.

spica dolac brodovi 1 101115

U toj potrazi za ‘zlatnom sredinom’ ili rješenjem koje će zadovoljiti sve strane Dolačani imaju svoje prioritete oko kojih neće ići na kompromis.

– Što se tiče dizalice za brodove mi nećemo nikako odustati i smatramo da je šibenska riva jedinstvena sa svojih pet cjelina, među kojima je Dolac ostao u najizvornijem obliku. Kod diranja u mandroče apeliramo na sve da tome pristupe krajnje oprezno te da na tom dijelu planiraju minimalno širenje obale. Inzistirat ćemo kako se ni slučajno ne bi dogodilo da oni mandroče maknu, prošire taj dio ceste pa da se slučano nebi dogodila situacija – nemamo novaca pa ih ne možemo ponovno izgraditi. Po nama moraju ostati mandroči, njihova funkcija i vizura staroga Doca. Mandroči i škver su zadnja obilježja Doca koja po nama moraju ostati, a to je jedinstvena i autentična vizura Šibenika. Nema nikakve potrebe da se mijenjaju vizura i namjena Doca. Pristajemo da se sve uredi na način da se taj naš tako zvani škver uredi po propisima, bez zagađenja i da postoje pravila kojih će se svi korisnici morati pridržavati, rekla je Dulibić dodajući kako do danas nisu imali dojam da je gradonačelnik sprema saslušati njihova stajališta jer ih se, kako je rekla, tretiralo ‘kao neke Indijance’.

– Naša je želja, da uz sportsko-ribolovno i ronilačko društvo, organiziramo akcije čišćenja mora, ali i da djeca iz cijelog grada dolaze u Dolac i uče vezati tunje, konope, održavati brodove. Da to bude misto di će dica uz starije Dolačane imati neku zanimaciju i tako nastavimo neku tradiciju, zaključuje Dulibić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.