U Hrvatskoj kićenje jelke krenulo 1850. godine

Šibenčani kupuju zadnji tren iako je Draga već puna borića

Božićna drvca još u subotu su stigla na parkirni prostor u Dragi, a nude se po cijenama od 80, 120, 150, 200, 250, 300, 350, 400 i 450 kuna, ovisno o visini jele s tim da ona najveća drvca, koja su obično postavljena po sakralanim objektima ili trgovima dosežu i do dvije tisuće kuna. Riječ je o nordijskim drvcima uvezenim iz Njemačke koje već 25 godina u Dragi prodaje tvrtka iz Brodarice.

– Prodaja još nije počela onako kako treba, jer naši ljudi, uglavnom čekaju zadnja dva-tri dana za obaviti kupnju jelke. Međutim, ima onih koji su znaju od kad smo tu pa dođu po svoje drvce na vrijeme, što je i logično jer sad još uvijek kupci imaju veći izbor – kazao nam je prodavač iz tvrtke Fado-Brodarica.

Inače, božićna drvca u Dragi građani mogu kupiti standardno do Badnjaka, a prodavači poručuju da ipak ne čekaju zadnji tren.

Božićno drvce ima dugu povijest te je različitim kulturama postalo božićno-novogodišnjih prizor. Običaj ukrašavanja božićnog drvca datira iz Njemačke i 16. stoljeća, a u Hrvatskoj se počinje pojavljivati 1850. godine, na što su utjecali njemačka tradicija i tadašnji prostorno-politički odnosi. Zanimljivo je da su se u Hrvatskoj u početku kitila bjelogorična stabla, a kasnije za ukrašavanje su se počela koristiti crnogorična drvca, koja su ostala do današnjih dana.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.