Šibenčani Milan Živković i Goran Bunjevac najbolji snimatelji u 2018.: ‘Ovo je nagrada za odličan timski rad’

Milan Živković i Goran Bunjevac, snimatelji HRT-ova dopisništva u Šibeniku, dobitnici su HND-ove nagrade Žarko Kaić za najbolji snimateljski rad u 2018. godini, za reportažu novinarke Sanje Jurišić ‘Samo je jedan Mrvica’, emitirane u rujnu u sklopu HRT-ove emisije ‘Puls’.

Nagrade su im dodijeljene u Zagrebu u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija.

HND u svom obrazloženju navodi kako su ‘snimatelji dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Šibeniku Goran Bunjevac i Milan Živković autori vizualno uvjerljivo najsnažnijeg snimateljskog rada u konkurenciji za nagradu Žarko Kaić. Sve govori činjenica da u kategoriji za najbolji snimateljski rad prošle godine među članovima Ocjenjivačke skupine uopće nije bilo rasprave, najveći broj bodova svi su dali reportaži ‘Samo je jedan Mrvica’ emitiranoj u emisiji Hrvatske televizije ‘Puls’. Dobri duh i zaštitno lice splitske trajektne luke, pomorac i sveučilišni profesor Ante Mrvica ispraćen je u mirovinu kamerom koja mu se uspjela približiti kao blizak član obitelji i slikom koja je u gledateljima majstorski probudila sva osjetila’.

Nagrada za odličan timski rad

– Iznimno sam ponosan i jako puno mi znači ova nagrada, jer je to priznanje za dugogodišnji rad i trud, a ujedno i prva nagrada koja dolazi u dopisništvo HRT-a u Šibeniku – kazao nam je Bunjevac nakon dodjele nagrada u Zagrebu.

Snimanje materijala za poludokumentarističku emisiju ‘Puls’ puno je teže i kompleksnije od svakodnevne informative, napominje Bunjevac, stoga i sama nagrada ima veće značenje.

– Nakon što je bivša kolegica Sanja Jurišić odredila i prijavila temu uredništvu ‘Pulsa’, odlučeno je da ću ja ići s njom na snimanje na Žirje, a kolega Živković u Split. Novinar i snimatelj u tom radu moraju biti izrazito timski povezani nakon što odrade plan snimanja – objašnjava Bunjevac.

Snimatelj Goran Bunjevac/Tehničar Zlatko Dizdar/Privatni album

Snimanje desetominutnog priloga nije nimalo jednostavno, dodaje Bunjevac. Tu su sati i sati snimljenog materijala, ali jedna scena ostala mu je posebno u sjećanju.

– Na Žirje smo išli navečer trajektom gdje nas je dočekao Mrvica. Nakon večere, Mrvica i kolegica Jurišić otišli su u lov na hobotnice, a ja sam doviknuo kolegi Zlatku ‘Dizdare, diži se, ona je otišla na brod, i kit može izletiti’. Iako je snimanje noću, dok šetaš po škrapama u mrklom mraku, izrazito opasno, s obzirom na energiju koju kolegica Sanja ima, krenuli smo po škrapama snimati dok su Sanja i Mrvica bili na brodu. Kako to obično biva sa Sanjom, posrećilo joj se i ulovili su dvije hobotnice. U konačnici smo snimili odličan materijal i svi smo bili jako ponosni na njega – prisjeća se snimatelj HRT-a.

Uz dvojicu snimatelja, novinarku Jurišić te tehničara Zlatka Dizdara, veliki posao odradio je i Jasmin Bećirević u montaži, istaknuo je Bunjevac, još jednom ponovivši kako je za dobar gotov televizijski proizvod od presudne važnosti timski rad.

Urbani dio u Splitu snimao sam ja, a kolega Bunjevac je snimao na Žirju. Zanimljivo, nitko od nas nije znao kakav je materijal onaj drugi snimio. Sa mnom je radio kolega Mošo Karabuva i stvarno je bilo jako zanimljivo i inspirativno. Nagrada je ovo za odličan timski rad predvođen Sanjom i baš smo sretni zbog toga – poručio je snimatelj Milan Živković Žika.

Snimatelj Milan Živković/Novinarka Sanja Jurišić/Privatni album

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.