Šibenčani siti ksenofobnih poruka po gradu: Gradska čistoća uklanjat će grafite

Tijekom vikenda, na lokaciji gdje već mjesecima neprimjereni natpis dočekuje turiste koji se popnu sa Dobrića Mesarskim stubama u Ulicu Jurja Barakovića, netko je proteklog vikenda ‘doradio’ poruku na način da je dao do znanja kako nisu svi Šibenčani mrzitelji, nasilnici i ksenofobi. Istina, taj ‘grafit’ odavno su trebale ukloniti gradske komunalne službe, a sada će samo imati još više posla.

grafit3

grafit2

‘Grafiti’ neprimjerenog sadržaja, a posebno oni koji potiču ksenofobiju, nacionalnu mržnju, nasilje i netoleranciju trebali bi biti uklanjani doslovno u trenutku nastanka. Posebno kada se pojave u povijesnoj jezgri grada koji razvija cjelogodišnji turizam i želi biti ugodna i prihvatljiva destinacija za goste iz cijeloga svijeta.

Davno je to bilo kada se jedan ‘grafit’ neprimjerenog sadržaja pojavio na samoj katedrali sv. Jakova. Izazvao je salve zgražanja i uklonjen je ‘u roku odmah’. U to je vrijeme grad imao i koncesionara koji je taj posao obavljao u vrlo kratkom roku, a danas, izgleda, kao da se čeka da se nakupi na desetke tih črčkarija po kamenim zidovima kako bi bilo isplativo angažirati nekoga tko će ih ukloniti.

– Znamo da u gradu ima grafita po fasadama koji nisu primjereni i u tijeku su dogovori s Gradskom čistoćom koja će nabaviti poseban stroj i uskoro preuzeti posao uklanjanja tih poruka. Kada nam je istekao ugovor s obrtom Goodman snalazili smo se i povremeno angažirali tvrtku Stina, no kada Čistoća preuzme taj posao vjerujemo da će se promptno reagirati i vrlo brzo uklanjati takvi sadržaji, rekao je Miro Lučić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.

Za nadati se kako ovo ruglo iznad Dobrića neće dočekati goste koji nam već od travnja dolaze u većem broju.

grafit4 grafit5

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.