Šibenik je dobio burzu knjiga: ‘Na ovaj način želimo privući ljude u centar grada’

Prvo druženje s knjigama i ljudima nazvano ‘Knjigom na knjigu’ u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva održano je danas u prostorijama HND-a u Šibeniku.

Članovi HND-a u Šibeniku odlučili su pokrenuti razmjenu naslova među onima što su svoje kućne biblioteke ili pročitali ili pretrpali, a pravila razmjene su jednostavna.

– Cilj je prije svega bio oživjeti jedan prostor u centru grada i privući ljude,  bez turističko-ugostiteljskih sadržaja. Mi kao novinari teško da možemo ponuditi nešto osim riječi, čitati novine na kraju dana postalo je prilično besmisleno pa smo se odlučili za knjige. Napravili smo akciju u kojoj svi kolekcionari mogu svoja izdanja koja čuvaju po policama donijeti ovdje i zamijeniti za knjige koje će ih više zanimati.  Tri su temeljna pravila osmišljena kako bi razmjena bila što pravednija: duljina, debljina ili težina. Dakle, zainteresirani koji donesu, recimo, metar knjiga, koliko mogu imati sabrana djela plodnijih autora, toliko mogu i odnijeti. Zatim, oni koji donesu tri kilograma knjiga, jednaku težinu i odnose. Na kraju, netko tko je donio, recimo, 500 stranica, u jednoj ili više knjiga, može uzeti isto toliko. Odstupanja su, naravno, dopuštena u razumnom dijelu od nekih desetak posto – kazao je Emir Imamović Pirke, novinar i književnik te inicijator projekta ‘Knjigom na knjigu’.

Kultni američki pisac Henry Miller u djelu ‘Knjige mog života’ o knjigama koje stoje nepročitane na policama piše kao o neiskorištenoj municiji, dok romane, zbirke priča, eseje i poeziju dijeli na tri grupe: pročitana djela, ona koja će to jednom biti i ona što će zauvijek samo skupljati prašinu. Članovi HND-a u Šibeniku vjerujući u njegovu podjelu odlučili su se na ovu akciju koja je naišla na pozitivne reakcije među Šibenčanima.

– Kao knjižničarka imam doma dosta građe koja se pročitala i više se ne otvara i ovo je pravo mjesto za razmjenu. Prošli tjedan smo dobili i prvu knjižnicu na otvorenom gdje također planiram ostaviti neke knjige, a smatram da će sve ove akcije pomoći da se knjiga vrati u ruke čitatelja. Zbog cijene papira, knjige su skupe i ljudi ne kupuju toliko knjiga i zato su ovo idealna mjesta gdje svatko može naći nešto za sebe – kazala nam je Ana Bebić koja je na razmjenu donijela čak osam naslova.

Knjige će se moći razmjenjivati jednom mjesečno u prostoru HND-a u Ulici Božidara Petranovića, prihvatljiva su sva prozna i pjesnička djela, zbirke eseja, drama i filmskih scenarija te sva dječja literatura. U razmjeni nema ograničenja kad je riječ o jezicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, dok se knjige na drugim jezicima mogu razmjenjivati za one na istim tim jezicima ili uz dogovor vlasnika.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.