Šibenik Meteo postajom u Zatonu razvija klimatološko-ekološki projekt ‘Meteo Krka’

Iz sredstava koja je Udruzi Šibenik Meteo osigurao Nacionalni park Krka na temelju prijavljenog projekta ‘Meteo Krka’ u Zatonu je u rad puštena 23. županijska automatska meteorološka postaja tipa Davis.

Sustav je instaliran na vatrogasnom domu i može se pratiti na ovom linku, a sastoji se od automatske meteorološke postaje koja mjeri standardne parametre stanja zraka, temperaturu, vlažnost i tlak, smjer i brzinu vjetra te količinu oborina.

sibenik meteo

U drugoj fazi projekta predviđeno je postavljanje panoramske kamere na kojoj će biti implementirani podaci sa automatske meteorološke postaje, a do početka nove turističke sezone i sonda za mjerenje temperature vode.

– Ovim projektom građani Zatona i okolice, javne službe i gosti dobiti će realne meteorološke podatke koji će osim na stranicama Šibenik Metea biti dostupne na domaćim i stranim partnerskim stranicama. Također u sljedećim godinama planirano je na esturaiju rijeke Krke postaviti još nekoliko meteo postaja i sondi za mjerenje temperature vode što će omogućiti još kvalitetnije praćenje promjene stanja kako u klimatološkom smislu tako i u eko svijetu, poručuju iz Udruge Šibenik Meteo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.