Šibenska baština u skelama: Novo pročelje samostanu sv. Luce i novi krov crkvi sv. Ivana

U šibenskoj gradskoj jezgri traju radovi na obnovi pročelja Beneditktinskog samostana sv. Luce na Gorici i postavljanje skele za sanaciju krovišta crkve sv. Ivana na Maloj loži.

– Riječ je o završnim ovogodišnjim zaštitarskim radovima na nepokretnim kulturnim dobrima Šibenika iz programa na temelju kojeg je novac odobrilo Ministarstvo kulture. Zaštitarski radovi na kompleksu samostana sv. Luce traju u kontinuitetu već desetak godina i trenutno se uklanjaju oštećene betonske fuge na pročelju. One su s vremenom propale i beton je nagrizao kamen tako da će sada cijelo kameno pročelje biti fugirano vapnenim mortom koji na neki način i čuva kamen, kazala je Angela Bujas, pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Za zaštitarske radove na samostanu Ministarstvo kulture je u ovoj godini odobrilo 100 tisuća kuna, a šibenski konzervatori u rujnu su predali program radova za sljedeću godinu pa će uskoro moći planirati i nastavak obnove.

sv ivan1

U fazama se sanira i restauratorski obnavlja jedna od najljepših šibenskih crkava, ona posvećena sv. Ivanu iz 15. stoljeća. Na njoj je već odrađena sanacija zvonika, a restauratori su očistili i obnovili lunetu iznad glavnog portala te reljef renesansne monofore na bočnoj strani prizemlja zvonika.

– Radove će, uz 100 tisuća kuna koje je u ovoj godini odobrilo Ministarstvo kulture, sufinancirati i Šibenska biskupija, a obuhvatit će cijelo krovište koje je u jako lošem stanju. Zbog oštećenja krova u crkvi imamo i problem vlage i žbuke koja otpada pa smo odlučili prvo sanirati krovnu konstrukciju i pokrov. Tek tada ćemo moći nastaviti zaštitarske i restauratorske radove na unutrašnjosti crkve, pojašnjava Angela Bujas.

sv ivan2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.