Šibenska Noć muzeja: Krapanj i Miminac udaraju na sva osjetila

Bogat program Noći muzeja u Šibeniku, u petak, proteći će uz povijest, zvukove, mirise i okuse Krapnja i šibenskog Miminca, najavi li su organizatori te tradicionalne manifestacije u kojoj je Muzej grada Šibenika od samih početaka. Zahvaljujući originalnom programu Muzej grada Šibenika je, između 200 muzeja u Hrvatskoj, među četiri odabrana koji će sudjelovati na sutrašnjoj prezentaciji Noći muzeja u Zagrebu, najavio je na konferenciji za novinare Željko Krnčević, ravnatelj muzeja. Šibenski muzej već je 2012. godine nagrađen za svoj program u Noći muzeja tako da su sami sebi visoko postavili ljestvicu.

Tema tradicionalnog izleta u Noći muzeja je otok Krapanj, najavio je Toni Brajković, kustos antičke zbirke šibenskog muzeja.

– Polazak je u 16.30 sati sa autobusnog kolodvora u Šibeniku i potom brodom do Krapnja gdje će prva stanica biti franjevački samostan sv. Križa iz 16. stoljeća. Nakon obilaska samostana, crkvene zbirke i zbirke podmorske arheologije, u samoj crkvi će biti organizirana slušaonica Komornog ansambla Echo koji će izvoditi skladbe renesansnih i baroknih skladatelja Ivana Lukačića i Vinka Jelića. U hotelu Spongiola, uz kavu, etnolog Jadran Kale održat će predavanje o spužvarstvu. Krapanj će doći i do Šibenika gdje će se pripremati ‘krapanjski pijat’ s hobotnicom majstora kuhinje Drage Curavića, Branka Tudića i Jose Smolića, kazao je Brajković.

noc muzeja (10)

Po povratku u Šibenik, u Muzeju grada Šibenika poveznice s Krapnjem bit će projekcija 15-minutnog dokumentarnog filma iz 70-ih godina prošloga stoljeća o načinu vađenja spužvi i ljudima koji su se time bavili, te modna revija autorice Karmen Herceg inspirirana, između ostaloga, bojama i motivima Krapnja.

– Već godinu dana osmišljam i pripremam modnu reviju koja se temelji na povijesnim motivima pronađenim na ovom podneblju. Revija je tematski podijeljena u četiri dijela prapovijest plave boje mora koje nas je povezivalo sa drugim krajevima, antika je u sivoj boji kamena s motivima preuzetim sa vrčeva, zdjela ili nakita iz tog vremena. Išla sam na to da svi modeli budu nosivi i funkcionalni jer svaka stvar dobiva na vrijednosti kad nije samo lijepa, nego i funkcionalna, kazala je Karmen Herceg.

noc muzeja (18)

Za srednji vijek Karmen je odabrala tamno crvenu boju, boju napretka, energije, snage i borbe za nešto svoje, a modele vezane uz Krapanj izradila je u boji spužve, oker žutoj.

U noći muzeja u petak će od 18.00 sati do jedan sat iza pola noći biti otvoren Stalni postav Muzeja grada Šibenika i izložba ‘Šibenik kroz stoljeća’, ali će i u samom gradu biti organizirana zanimljiva šetnja Mimincem.

– Varoški vremeplov kroz ulicu Nikole Tesle i okolne ulice počet će također u 18.00 sati. Krenut će se od početka Miminca u obilazak kuća u kojima su se rodili i živjeli Arsen Dedić, Vice Vukov, Mišo Kovač, Ivo Patiera, Duško Jaramaz i još mnogi šibenski slavuji. Osim pjevača sjetit ćemo se i šibenskih kita, oznaka toverni u kojima se puštalo vino, a kojima ćemo prigodno označiti punktove na kojima ćemo se kratko zaustavljati i okrijepiti. Za kraj je organizirano prisjećanje na još jednu staru, zaboravljenu tradiciju, pjevanje serenade pod balkonom obitelji Škarica, najavila je Marija Krnčević Rak, kustosica Muzeja grada Šibenika.

noc muzeja (8)

 

U šibenskom muzeju će u 19.00 sati biti predstavljena bojanka za djecu izrađena na temelju rukom crtanih eksponata iz stalnog postava. Tih 12 crteža izradile su Anita Travčić i Katarina Urem iz Kulturno-povijesnog odjela muzeja.

Oko 20.00 sati Marija Krnčević Rak održat će predavanje o melografskom radu Ante Barbače, sakupljača šibenske glazbene baštine. Svi posjetitelji Noći muzeja u Šibeniku moći će kušati i slastice, mendulati i vodene kifliće, po starim receptima iz šibenske obitelji Barbača.

Glazbeni dio programa odradit će Trio Bagatin s jazz obradama Arsenovih skladbi.

noc_muzeja_2017-1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.