Šibenski i rogoznički vatrogasci dobili su zlatnu medalju za najbolji pothvat. Bez njih bi Haksa puna goriva završila na dnu mora

Vatrogasci Javne vatrogasne postaje Šibenik i DVD- Rogoznica danas su na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednici dobili zlatnu medalju za Najpothvat vatrogastva u 2018. i to za spašavanje turskog broda Haksa, o čemu smo pisali sredinom siječnja.

Svečanom sjednicom obilježen je Dan vatrogastva i blagdan sv. Florijana, a uz već spomenutu nagradu uručena su i najviša vatrogasna priznanja za životno djelo, povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića i Mirka Kolarića te nagrade za likovni, literarni i foto natječaj Hrvatske vatrogasne zajednice.

Kako nam je kazao vatrogasac i voditelj te intervencije, Ivan Milutinović, neopisiv je osjećaj primiti nagradu u toj kategoriji.

– Još uvijek sam pod dojmom, ovo mi je, barem za sad, vrhunac karijere. Neopisiv je osjećaj osvojiti ovakvu nagradu kada godinama marljivo radiš. Iskreno, nisam očekivao da ćemo išta osvojiti, ali moram kazati kako je ovo bio doista najbolji pothvat jer da se u lipnju razlililo 70 tona goriva mogli bi samo kukati. Moram se zahvaliti svim kolegama i zapovjednicima, kao i splitskoj i šibenskoj Kapetaniji – kazao je oduševljeni Milutinović.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, nije skrivao ponos.

– Ovo je posebna čast, a moram spomenuti kako je i prije dvije godine JVP Šibenik je također dobio nagradu. Momci su svakodnevno u akcijama spašavanja, mi služimo kako bi zaštitili stanovništvo. Čovjek mora biti ponosan kad radi s ovakvim ljudima. Brod je bio spreman za potonuti, to bi bila prava havarija. Ponosan sam na njih – kazao je Dukić.

Podsjetimo, 18. lipnja od Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru Rijeka, JVP Šibenik zaprimio je zahtjev za hitnu pomoć na Haksi koji je doživio havariju na Jabuci i tegli se prema brodogradilištu u Trogiru. U njemu je bilo 70 tona goriva, a brod je bio potpuno napušten od posade.  Darko Dukić tada je angažirao dvoje vatrogasaca iz JVP Šibenik i dvoje iz DVD-a Rogoznica kako bi krenuli u akciju spašavanja.

Šibenski i rogoznički vatrogasci spasili Jadran od havarije! Da nisu ispumpali Haksu, završila bi na dnu mora puna goriva i mazuta…

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.