Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole

Šibenski obrambeni adut pred finalnom utakmicom: Sve je spremno za povlačenje 100 milijuna kuna iz Europe

‘Od jednog zapuštenog objekta došli smo do faze u kojoj se jasno naziru konture bisera pod zaštitom UNESCO-a. Pred nama su sad najvažniji ispiti. Sportskim rječnikom rečeno, došli smo u polufinale, ali malo toga će biti vrijedno ako ne dobijemo finalnu utakmicu. Ovim projektom izrađena je sva dokumentacija kako bi dobili novac odnosno zeleno svjetlo za obnovu tvrđave sv. Nikole vrijednu 100 milijuna kuna koje planiramo namaknuti iz EU fondova, a uvrštenje tvrđave sv. Nikole na popis strateških projekata Ministarstva kulture značilo bi veliki pomak ka tom cilju’ kazao je danas šibensko-kninski župan Goran Pauk na predstavljanju projekta ‘Turističke valorizacije tvrđave svetog Nikole u kanalu sv. Ante’. Riječ je o skupu dokumenata vrijednim 2,6 milijuna kuna koji su bili temelj za izradu analize troškova i koriste te aplikacije za dobivanje novca iz EU fondova za kompletnu obnovu i sanaciju tvrđave, čiji su troškovi, pak, procijenjeni na oko 100 milijuna kuna.

Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije, podsjetila je okupljene na sve faze koje su prethodile uvrštenju tvrđave sv. Nikole na popis UNESCO-a, kao i na 26 milijuna kuna dobivenih za Posjetiteljski centar, a u konačnici je naglasak stavila na projekt Turističke valorizacije tvrđave.

– Cilj je da tvrđava bude zamašnjak za razvoj održivog turizma i da bude valorizirana na pravi način. S dokumentima koje imamo, a tu spadaju elaborat zaštite okoliša, projektna dokumentacija za rekonstrukciju i sanaciju tvrđave sv. Nikole koja uključuje i arheološka istraživanja, idejni, glavni i izvedbeni projekt, plan upravljanja kulturnom baštinom i komunikacijski plan za tvrđavu sv. Nikole te projektna aplikacija i studija izvodljivosti, spremni smo za apliciranje na EU fondove – istaknula je Babačić Ajduk.

Interdisciplinarni tim stručnjaka i konzultanata radio je na projektu sanacije tvrđave sv. Nikole. Ana Škevin Mikulandra iz Hrvatskog restauratorskog zavoda kazala je kako projekt rekonstrukcije i sanacije podrazumijeva uređenje pristupne infrastrukture do tvrđave kao i uređenje njezine unutrašnjosti.

– Među zadacima smo imali zaštitu građevine od prodora morske i oborinske vode, sanaciju konstrukcije, konzervatorsko-restauratorske radove, uvođenje instalacija na tvrđavu kao i uređenje okoliša – riječi su Škevin Mikulandre.

Analizom je, dodala je Škevin Mikulandra, utvrđena zadovoljavajuća kvaliteta nosive konstrukcije, dok će u podovima biti postavljena hidroizolacija, kao i na platou tvrđave. Projektom će biti sanirane kaverne, dok će se na Školjiću nalaziti kompletna komunalna infrastruktura.

– Posjeti tvrđavi osmišljeni su na način da joj se pristupa s kopnene i morske strane. Pristup s kopnene strane osiguran je rekonstrukcijom pasarele koja datira još iz 16. stoljeća. Na tvrđavi se nalaze još dva ulaza, jedan na razini prilaza koji je zapravo topovski otvor, a drugi se nalazi na međuetaži. Na svakom od njih planiran je info pult i suvenirnica. Također, posjet tvrđavi bit će omogućen i osobama smanjene pokretljivosti te invalidnim osobama – navela je Škevin Mikulandra.

U sklopu tvrđave nalazit će se i evakuacijsku stubište uz pročelje bastiona. Tvrđava će u prizemlju moći primiti 200, a na platou 500 ljudi. Prostor kliješta je najposebniji, pa je Hrvatski restauratorski zavod zajedno s partnerima i suradnicima na projektu posebnu pažnju posvetio i osvjetljenju tvrđave.

Odgovore na pitanja kako osigurati trajnu zaštitu tvrđave i tako sačuvati njezine kulturne, vojne, fortifikacijske i graditeljske vrijednosti, dala je Renata Tomljenović iz Instituta za turizam, koja je predstavila Plan upravljanja tvrđavom sv. Nikole. U narednih 10 godina tako bi trebala biti obnovljena tvrđava, osiguran pristup njoj s kopnene i morske strane, uređen info-punkt na Školjiću, otvoren Posjetiteljski centar i pristanište na Minerskoj, uređena pristupna cesta i parkiralište te šetnica s popratnim sadržajima na drugoj strani kanala sv. Ante.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.