Šibenski SDP upozorava: Grad isplaćuje samo plaće, a svima ostalima duguje

Šibenski SDP-ovci i dalje su mišljenja da je potrebno sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća kako bi se zaustavilo trend zaduživanja i rastućeg negativnog poslovanja Grada. Na danas održanoj konferenciji za novinare te su tvrdnje ptkrijepili javno dostupnim podacima o financijskom poslovanju Grada Šibenika i usporedili ih s financijskim izvješćima Zadra, Splita i Dubrovnika.

– Svaki put kad je HDZ na vlasti u Šibeniku potaraca gradsku blagajnu. Vidljivo je iz svih podataka koje imamo da će to trošenje, kroz PR gradonačelnika, u konačnici opteretiti sve građane kroz povećanja različitih naknada. Krajnje je vrijeme da gradonačelnik počne odgovorno gospodariti gradskim novcem, rekao je Tonči Restović, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Šibenika.

sdp4

– U proteklih godinu dana ništa se nije promijenilo u pozitivnom smislu i to tako dugoročno ne može ići. Rezultat rada gradonačelnika su desetci milijuna kuna obaveza. Po javno dostupnim podacima Grad je jedino 2014. godine bio u plusu, a kada je gradonačelnik Burić pustio korijenje stalno je u minusu, kazao je Joško Šupe, SDP-ov gradski vijećnik.

Jasno im je da jedan od gradonačelnikovih argumenata, onaj o pogubnosti mini porezne reforme, donekle drži vodu, ali na primjeru Zadra, Dubrovnika i Splita vidljivo je da su ti gradovi reagirali uravnoteženim proračunima i nisu povećavali minus.

– Split, Zadar i Dubrovnik imaju suprotne trendove od Šibenika u kojem su obaveze sa 56 milijuna kuna 2014. godine narasle za 60 posto, na 90 milijuna kuna. Dospjele obaveze u Šibeniku rastu za 46 posto. Razlozi minusa i rasta obveza nisu, kako tvrdi gradonačelnik, u povratu zatečenih dugova i kredita, jer je jedina godina koju smo završili u plusu upravo 2014., početna godina njegovog mandata. Razlog je financijska nedisciplina, tvrdi Šupe.

sdp3

Kako je rekao, na samo tri stavke utvrdili su 5 milijuna kuna prekoračenja, a Grad vraća i kredit Obonjan Rivijere s kojim nije trebao imati nikakve obaveze jer ih se obavezao u potpunosti preuzeti. SDP-ovci ponovno ističu prekoračenje na plaži Brodarica za 2,2 milijuna kuna, na Športsko rekreacijskom centru Ražine za 850 tisuća kuna te za nerazvrstane ceste na koje se u kampanji potrošilo 1,5 milijun kuna više od proračunom planiranog iznosa.

– Činjenica je da smo nesolventni, da jedino uspijevamo na vrijeme podmiriti plaće dok svima ostalima dugujemo. Dugujemo dobavljačima i izvođačima 21 milijun kuna, dugujemo državi 10 milijuna kuna. Slijedi li nam zaista privatizacija komunalnih poduzeća čijom se vrijednošću na sjednici Gradskog vijeća pohvalio gradonačelnik, zapitao se Šupe.

sdp2

Restoviću je nevjerojatno da gradonačelnik može i pomisliti, a kamoli kazati da rješenje vlastitih dubioza od 26 milijuna kuna akumuliranopg proračunskog manjka, 34 milijuna kuna novostvorenih obaveza i 38 milijuna kuna podignutih kredita, vidi u privatizaciji gradskih tvrtki.

– Dozvoljava se raspašoj koji će dovesti do blokade. Kada se sve ovo krene svoditi na nulu, način će biti taj da se potrebni novac uzme od građanki i građana Šibenika. Dodatni prihod najlakše se izmisli povećanjem nameta građanima. Nadam se da je gradonačelnik mogućnost privatizacije komunalnih poduzeća spomenuo samo iz svog neznanja, a ne da mu je to bila stvarna namjera, zaključio je Restović.

sdp5

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.