Više od polovine učenika na nastavi

Šibenski učenici ponovno u školskim klupama. Ipak, neki roditelji još ne žele poslati djecu u školu

Duško Jaramaz/PIXSELL

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole danas su se vratili školskim klupama. Većina njih, jer postoje i oni roditelji koji zbog straha ili drugih opravdanih razloga ne žele slati djecu u školu. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su kako su škole sigurne za učenike, ali uz pridržavanje propisanih mjera.

Najveći odaziv je u Vrpolju gdje fali samo jedan učenik, a velik je odaziv i u Petra Krešimira IV. i u Osnovnoj školi Meterize. Najmanji odaziv je u OŠ Vidici. Od 1.516 učenika od prvog do četvrtog u devet osnovnih škola odazvalo se 964 učenika, što je 63,59 posto, doznajemo od Mirjane Žurić, pročelnice gradskog Odjela za društvene djelatnosti.

– Od ukupno 214 učenika u nižim razredima, njih 121 došlo je jutros na nastavu. Roditelji učenika koji nisu došli u školu moraju se izjasniti zašto im djeca neće doći na nastavu, a u ovakvim okolnostima i strah je opravdan razlog za to. Što se tiče organizacije nastave, svako dijete koje dođe u školu odmah ide u svoj razred – govori nam Ivana Rupić, ravnateljica Osnovne škole Juraj Šižgorić.

Problem im, kaže, predstavlja organizacija rada s obzirom na posebne uvjete koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

– Teško je djeci objasniti da moraju držati distancu. S obzirom da naši razredi nemaju 60 kvadrata koliko je preporučeno, morali smo neke razrede dijeliti na dva i tu nam se javlja problem, jer jedna učiteljica mora raditi u dvije prostorije. Nadamo se kako će ministrica ispuniti obećanje i dati nam po još jednog učitelja za takve situacije, jer ovako je nemoguće raditi – objašnjava Rupić.

Duško Jaramaz/PIXSELL

Ravnatelj OŠ Jurja Dalmatinca Natko Duvnjak kazao je kako su osigurali prihvat svih učenika koji su danas došli na nastavu.

– Razredi su spremni, kao i sredstva za dezinfekciju, a svo osoblje mjeri temperaturu. Poštujemo sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U Jurja Dalmatinca je na nastavu došlo 94 od 162 učenika, odnosno 58 posto, u područnoj školi Lozovac na nastavu je došao 21 od 34 učenika, a u područnoj školi u Bilicama u jutarnju je smjenu došlo 14 od 29 djece, no za popodnevnu smjenu još nemamo podatke – govori Duvnjak.

Majka učenika prvog razreda poslala je sina u školu jer se, kaže, situacija primirila i više je nije strah zaraze.

– Poslala sam sina u školu, jer sva djeca iz njegovog razreda idu. Ne bojim se više zaraze i želja mi je da završi sad školu uz učiteljicu. Cijela godina je bila kaotična što zbog prosvjeda što zbog epidemije. Teško je steći radne navike u kućnom okruženju i smatrali smo da je bolje da ide u školu – rekla nam je majka prvašića.

Međutim, postoje i oni koji djecu nisu danas poslali u školu, već su odlučili pričekati i vidjeti kako će se situacija odvijati.

– U našem kućanstvu žive osobe starije životne dobi, a s obzirom da su oni ugrožena skupina, odlučili smo pričekati još nekoliko dana i vidjeti kako će se situacija odvijati. Nitko iz sinovog razreda nije došao na nastavu, a kada prođe nekoliko dana, procijenit ćemo situaciju – kazao nam je otac jednog šibenskog drugaša koji je želio ostati anoniman.

(M. Jurić, A.M. Crnica)

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.