Šibenski vatrogasci bez problema izvukli ‘peglicu’ s dna mora i spasili osobu s vrha zgrade

Pripadnici JVP Šibenik jutros su sudjelovali u nekoliko akcija spašavanja na šibenskoj rivi. Nakon što su spasili osobu koja je zaglavila na krovu zgrade Županije, zajedno s timom ronioca izvukli su ‘peglicu’ koja je pala u more jer je zaboravni vlasnik zaboravio potegnuti ručnu kočnicu.

Sve to scenarij je pokaznih vježbi koje su šibenski vatrogasci prezentirali u sklopu već tradicionalnih Dana otvorenih vrata. Okupljenim građanima, među kojima je bilo najviše djece iz nekoliko šibenskih vrtića, djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Šibenika prezentirali su nekoliko segmenata svoga rada i pokazali da vatrogasci ne gase samo vatru.

jvp22

jvp23

jvp14

– Danas ćemo prezentirati tri atraktivne vježbe spašavanja i to tehničku intervenciju izvlačenja vozila iz mora koju će izvesti specijalizirani tim Javne vatrogasne postrojbe, druga vježba je spašavanje osobe koja je zaglavila na visokim objektima uz pomoć tehnike i naših djelatnika i treća  vježba je spašavanje u situaciji gdje vatrogasna tehnika nije moguća. Naravno, mislili smo i na naše najmlađe sugrađane za koje smo organizirali mini vatrogasno natjecanje, kazao nam ja Volimir Milišević, zapovjednik JVP Šibenik.

jvp29

jvp17

jvp16

jvp15

jvp8

jvp6

jvp11

jvp12

jvp13

Spašavanje s visine prezentirao je tim za spašavanje iz visina i dubina JVP grada Šibenika, dok je su u potragu za ‘peglicom’ zaronili pripadnici Ronilačkog tima JVP grada Šibenika.

– Obavljamo različite tipove tehničkih intervencija, spašavanje života i imovine. Što se tiče vježbe izvlačenja vozila iz mora, bitno je naglasiti da ronjenje nije formalno pravno u opisu vatrogasne djelatnosti. Ipak, ono se namjerava u skorom periodu uvrstiti među naše djelatnosti i naši pripadnici će biti spremni izvršiti takve obaveze. Šibenski vatrogasci su educirani za ove akcije i trenutno imamo tim od 12 vatrogasaca ronioca, kazao nam je zamjenik zapovjednika JVP Šibenik Miroslav Bilušić.

jvp2

jvp3

Prezentacija vježbi i druženje s vatrogascima najviše je oduševilo mališane iz dječjih vrtića koji su hrabre šibenske momke upoznali prije nekoliko tjedana kada su ih posjetili u vrtiću.

– Vatrogasci su hrabri, gase vatru, spašavaju ljude i životinje, kazao nam je šestogodišnji Grgo s kojim se složila većina kolega iz vrtića zaključivši da vatrogasac ne može biti netko tko se boji.

jvp25

jvp27

jvp1

Postrojba JVP Šibenik djeluje na prostoru Grada Šibenika, ali i cijele Šibensko – kninske županije te na razini godine njenih 55 vatrogasaca odradi više od 500 intervencija, što je gotovo 42 intervencije mjesečno.

Dan otvorenih vrata JVP Šibenik from Šibenski portal on Vimeo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.