Više

  Šibenskom baladom i stihovima Vinka Nikolića u Bruxellesu zatvorena konferencija o 950 godina Šibenika

   

  ‘Šibenik se danas predstavio materi – Europi kojoj od početka pripada’, riječi su šibenskog gradonačelnika koji je bio posljednji govornik na konferenciji koju je u povodu 950 godina prvog spomena Šibenika u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizirala europarlamentarka HDZ-a Šibenčanka Ivana Maletić.

  Njezin ured je snosio i troškove putovanja i boravka velike šibenske delegacije koju su osim čelnika grada i županije činili predstavnici brojnih šibenski kulturnih institucija i udruga među kojima Kolo, Šibenska gradska straža, Društva Juraj Dalmatinac, braniteljskih udruga , ali i lokalnih medija.

  bruxelles-izlozba2

  – Naš grad je postao svijetli primjer svugdje u Hrvatskoj. Zaista se možemo ponositi uspješnim europskim projektima. Bruxelles i Šibenik imaju i zajedničkog zaštitnika sv. Mihovila i zaista sam ponosno na ono što imamo pokazati cijelom svijetu, rekla je Ivana Maletić. To što na konferenciji baš i nije bilo europskih zastupnika osim Dubravke Šuice i Ruže Tomašić Maletić je objasnila glasanjem po odborima u vrijeme kad je konferencija bila zakazana jer je upravo zbog toga trebala početi u 12,30, ali je došlo do promjena termina.

  – Usto je danas ovdje gost i Tahir Izetbegović, član predsjedništva BIH od kojeg su svi željeli ćuti o stanju u toj zemlji. Ipak, na kraju su nam se na izložbi pridružili kolege Radoš, Jakovčić te kolegice Šuica, Petir, Tomašić. Izložba ‘ 950 godina Šibenika’ ostat će ovdje tjedan dana tako da sam sigurna da će je vidjeti i drugi kolege i posjetitelji, rekla je Maletić.

  bruxelles-izlozba6

  Predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak kazao je da je 950. obljetnica točka i trenutak ‘gdje se spaja iznimno bogata povijest grada Šibenika, ne samo sa sadašnjošću, nego i perspektivnom budućnosti’.

  – Vizija o obljetnici bila je prilično jednostavna, a to je da obljetnica mora ući u svaku šibensku kuću. Potom smo željeli da za nju zna cijela Hrvatska, a onda smo naš grad i tako značajnu obljetnicu željeli predstaviti u samom središtu Europske unije, u Bruxellesu, što nam je uspjela omogućiti naša parlamentarka Ivana Maletić, kazao je Poljičak ističući da Šibenik od samih početaka ima svoj europski identitet.

  – Naši ljudi su odlazili, ali su uvijek isticali svoj grad i svoju domovinu, zaključio je Poljičak.

  broxelles-izlozba4

  O povezanosti Šibenika i crkve, od najstarije povijesti govorio je don Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije, a iz Muzeja grada Šibenika pripremili su prezentaciju Katedrale. U Bruxellesu je prikazan film ‘Faustov let’ autora Željka Petreša, a župan Goran Pauk podsjetio je i na 25. obljetnicu Rujanskog rata prije mjesec i pol.

  Nikola Grubić, predsjednik Društva Juraj Dalmatinac govorio je o zajedničkoj suradnji u obnovi šibenskih tvrđava, a gradonačelnik Burić kazao je da Šibenik ima svijetlu budućnost.

  – Šibenik se predstavlja Europi, svojoj materi kojoj se vratio i kojoj pripada. Ne smijemo zaboraviti tko smo što smo i što želimo postići. Poseban je to grad jer ima svoju dušu, identitet, ponos. Grad je našao izlaz u turizmu, kroz povijesni i nacionalni identitet. Sve snažnije se oslanjamo na malo i srednje gospodarstvo, a uz već postojeće visoko obrazovanje, priču ćemo zaključiti osnivanjem samostalnog Sveučilišta i to je zalog za našu budućnost, kazao je Burić.

  bruxelles-izlozba1

  Stihovima pjesme ‘Moj grad’ Vinka Nikolića i svečanom pjesmom ‘Šibenska balada’ završeno je predstavljanje Šibenika u  glavnom gradu Europe, a za popodne je za šibensku delegaciju planirano upoznavanje s radom institucija Europskog parlamenta.

  bruxelles-izlozba5

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Zadnji dan ljeta jugo u jačanju, početak jeseni...

  Posljednji cijeli dan ljeta bit će iznadprosječno topao i u većini krajeva suh, na Jadranu uz jako, pa i olujno jugo. Sutra, s promjenom...

  Bruno Sabioni novi je izbornik hrvatske ženske vaterpolske...

  Šibenčanin Bruno Sabioni novi je izbornik hrvatske ženske vaterpolske reprezentacije. Odlučio je tako Upravni odbor HVS-a, a prvo veliko natjecanje na kojem će Sabioni...

  Krenula nova sezona Mininogometne lige Šibenik, u novom...

  Počela je nova sezona Mininogometne lige Šibenik, koja će se igrati u novom formatu. Naime, više nema prve i druge lige, već samo jedna,...

  NAJNOVIJE

  Zadnji dan ljeta jugo u jačanju, početak jeseni uz obilniju kišu

  Posljednji cijeli dan ljeta bit će iznadprosječno topao i u većini krajeva suh, na Jadranu uz jako, pa i olujno jugo. Sutra, s promjenom...

  Bruno Sabioni novi je izbornik hrvatske ženske vaterpolske reprezentacije

  Šibenčanin Bruno Sabioni novi je izbornik hrvatske ženske vaterpolske reprezentacije. Odlučio je tako Upravni odbor HVS-a, a prvo veliko natjecanje na kojem će Sabioni...

  Krenula nova sezona Mininogometne lige Šibenik, u novom formatu

  Počela je nova sezona Mininogometne lige Šibenik, koja će se igrati u novom formatu. Naime, više nema prve i druge lige, već samo jedna,...