Školarci iz Hrvatske i BiH sudjelovali na seminaru o klesanim natpisima

Trinaestoro gimnazijalaca i četrnaestoro osnovaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sudjelovalo je na seminaru ‘Varvaria- Kroz tisućljeća sredozemne kulture u Hrvatskoj’ . Seminar se od 11. do 15. rujna održao  u Skradinu, na Bribirskoj glavici i u Šibeniku. Tema seminara bila je kultura postavljanja klesanih natpisa od antike do novoga vijeka.

Seminar su organizirali Institut za klasične jezike i antičku civilizaciju Latina & Graeca i Centr za interdisciplinarno istraživanje stare povijesti, Odsjek za povijest Filofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Muzej grada Šibenika i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Rimska kapitala

Tema seminara bila je kultura postavljanja klesanih natpisa od antike do novoga vijeka. U lektoratima su učenici s latinskog jezika prevodili pismo Plinija Mlađega o nadgrobnom natpisu rimskog vojskovođe Verginija Rufa, s grčkog i latinskog dijelove iz Starog i Novog zavjeta gdje se spominju natpisi i odabrane šibenske latinske natpise. Prema natpisima koje su vidjeli na Bribirskoj glavici te u muzejima i na zgradama Skradina i Šibenika imali su zadatak sastaviti vlastiti latinski natpis na zadanu temu.

Prezentacija lektorata

U epigrafsko-likovnoj radionici su crtali različite tipove slova s natpisa. U skladu s pravilima seminara, nagrađeni su po jedan najbolji prevoditelj u grčkom i u latinskom lektoratu, grupa autora najboljeg natpisa i autori dva najbolja rada u likovnoj radionici. Sponzori nagrada su, po običaju, svojim izdanjima Institut za klasične jezike i antičku civilizaciju Latina & Graeca iz Zagreba, Ogranak Matice hrvatske u Skradinu i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, a iz Šibenika Gradska knjižnica Juraj Šižgorić i Muzej grada Šibenika. U njegovoj multimedijskoj dvorani održani su treći lektorat (čitanje šibenskih natpisa), završna prezentacija radova i podjela diploma. S učenicima su radili i održali predavanja viša knjižničarka Karmen Krnčević iz Gradske knjižnice i kustos Bruno Brakus iz Muzeja grada Šibenika.

Publika i voditeljica

Za 2018. godinu predviđen je Sibenicum ‘Hrvatski lik sredozemne kulture’u suradnji navedenih institucija i Gimnazije Antun Vrančić

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.