Suri orao napokon odletio u slobodu nad kanjonom Krke

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Suri orao koji je imao brojne ozljede nanesene zrnima sačme, nakon gotovo pola godine liječenja, uz trud i znanje stručnjaka iz Sokolarskog centra u Dubravi, uspješno se oporavio i danas je pušten u prirodu na vidikovcu Rogovo iznad kanjona Među gredama u NP Krka.

Kako bi se moglo pratiti daljnje kretanje orla on će prije puštanja biti opremljen satelitskim odašiljačem koji će omogućiti stručnjacima ornitolozima da u svakom trenutku znaju njegovu točnu poziciju. Odašiljač je nabavila Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a na orla će ga postaviti i podatke pratiti Udruga BIOM koja se bavi zaštitom ptica i bioraznolikosti u Hrvatskoj.

– Ozlijeđeni suri orao u Sokolarskom centru u Dubravi kod Šibenika zaprimljen je 4. listopada 2016. godine. Pregledom je utvrđeno da se radi o mladom mužjaku kojemu su ozlijeđena oba krila. U jednom od krila te na području vrata RTG snimkom je utvrđena prisutnost 3 zrna sačme promjera 5 milimetara. Zbog težine ozljeda, sukladno veterinarskom nalazu, ishod oporavka orla i njegov povratak u prirodu je bio neizvjestan. U Hrvatskoj obitava ne više od 60-80 surih orlova, a gnijezdi  ih tek  dvadesetak parova i spašavanje svake jedinke je presudno za opstanak vrste, priopćili su iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Područje Krke je odlična pozicija za puštanje orla jer po procjeni stručnjaka ima sve kvalifikacije dobrog staništa za tu vrstu.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.