Bračni par Milan i Ivana Stanivuković prije sedam godina trbuhom za kruhom odlučili su svoju bolju budućnost potražiti dalje od Slavonije, ali ne kao i većina iseljenjem iz Hrvatske, već u Šibeniku. Svoj dom izgradili su u Gaćelezima, a plodove svog rada sa slavonske ravnice prodaju svakodnevno na šibenskoj pijaci. Ključnu ulogu u preseljenju u toplije krajeve imala je Ivanina ljubav prema gradu Šibeniku.
– Zapravo je Šibenik ljubav mog života. Radila sam nekoć na Otoku mladosti, tako da sam tri godine ovdje dolazila i mislila sam da se više nikad neću vratiti u Šibenik. Kako smo se suprug i ja počeli baviti uzgojem jabuka, ispostavilo se da ih fali baš u Šibeniku, tako da mi se savršeno poklopilo. Našem ostanku je zapravo presudila moja ljubav prema gradu, a i Šibenčani su nam ‘sjeli’ kao ljudi – kazala je Ivana Stanivuković.
Milanova poveznica sa Šibenikom nešto je drukčija. Dok su isprva dolazili iz potrebe za zaradom budući da se njegova majka razboljela i trebala im je dodatna zarada za liječenje, kasnije se boravak u Šibeniku pretvorio u oazu mira i profesionalnog užitka.
– Godinama proizvodimo voće, prije smo i povrće, ali smo prestali s proizvodnjom jer smo došli ovdje. Prije otprilike sedam godina sasvim slučajno sam došao u Šibenik, zapravo je počelo s Vodicama kad me kolega zamolio da odvezem tamo robu, a meni je bilo malo dosadno pa sam odlučio otići do Šibenika i onda sam ugledao tržnicu i uvidio u njoj potencijal za prodaju voća. Uočio sam kako ovdje fali prodavača jabuka, dok u Slavoniji ima više prodavača, nego kupaca, stoga je ovo bio dobar odabir jer su nam proizvodi iz domaćeg uzgoja, a ne iz centra, i mislim da su ljudi prepoznali naš proizvod – rekao je Milan.
Ivani i Milanu u uzgoju jabuka djeca pomažu kad je potrebno, a imaju i zaposlene radnice koje beru jabuke kad njih nema. Jedanput tjedno odlaze u Slavoniju po proizvode i vraćaju se na more. Uz proizvodnju jabuka, bračni par Stanivuković bavi se još proizvodnjom i prodajom ljekovitog bilja i lovačke salate – specijaliteta koji priprema Milan. Riječ je o salati koju Milan priprema od graha, umaka od rajčice, crvene i zelene paprike, peršina, luka i kapule. Na kraju je zalije maslinovim uljem, a preporuča je jesti uz ribu ili pečenje.
Inače, Ivana je iz Čakovca, a Milan iz Slavonije pa svatko od njih priprema ono što je svojstveno za kraj iz kojeg potječu.
(Antonia Kulušić)