Javna inicijativa

‘Svijet po mjeri djevojčica’: ‘Vlada se ponaša kao da nasilja nema’

Javna akcija ‘Svijet po mjeri djevojčica’ održana je danas u 12 sati ispred zgrade Gradske uprave čiji je cilj osvijestiti građane u borbi protiv nasilja te ukazati Vladi republike Hrvatske na obećanja koja su dana nakon zadnja tri prosvjeda.

– Vlada se i dalje prema žrtvama nasilja odnosi kao da se ništa nije dogodilo. Zar oni misle da građani ne vide da se ništa po tom pitanju ne poduzima. Što mi zapravo želimo jest akcijski plan za zaštitu ženskog zdravlja, naprednu kvalitetu zdravstvenih usluga, unaprjeđenje sustava zaštite pacijenata, proračunsko financiranje svih mjera prevencije od obiteljskog i seksualnog nasilja, dugoročno financiranje nezavisnih usluga za podršku ženama žrtvama nasilja u zajednici, više savjetovališta i skloništa, pogotovo u sredinama gdje ih uopće nema – kazala je Marina Šimundža, iz građanske inicijative ‘Stop nasilju Šibenik’.

Šimundža je dodala kako je, osim Vladom, razočarana i Crkvom jer ne pruža dovoljno zaštite ženama te se pita što oni to zapravo rade.

– Surađujem s mnogim načelnicima policije koji mi sami plaču i govore kako nije problem u policije nego u ograničenju njihovih zakonskih ovlasti kad su u pitanju slučajevi obiteljskog ili seksualnog nasilja – istaknula je Šimundža te dodala kako je potrebna i edukacija psihologa koja je ostala na nivou Drugog svjetskog rata.

Nije inicijativa privukla velik broj građana, pa čak ni samih članova inicijative koji su bili spriječeni raznim obvezama, ali ipak smo uspjeli čuti mišljenje jedne prosvjednice.

– Došla sam na prosvjed zbog svoje i tuđe djece te zbog žena žrtava nasilja pružajući im potporu bar na takav način. U sprječavanju nasilja bi, po mome mišljenju, najviše pomogla edukacija – kazala je prosvjednica Jadranka Vukelja.

Inače, akcija je održana još u Zagrebu, Bjelovaru, Zadru i Rijeci.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.