Tražena roba u Zelenom gradu

Tko u Šibeniku može dobiti vrećice za korisni otpad? Pokazale se boljima od zelenih otoka

Zeleni grad je nabavio žute i plave vrećice koje građani, od početka tjedna, mogu preuzeti i koristiti za prikupljanje papira i plastike do podjele kanta za korisni otpad. Nedavno su iz Zelenog grada objavili poziv građanima da preuzmu vrećice i raspored prikupljanja vrećica čiji je odvoz predviđen jednom mjesečno. Kako u tom rasporedu nisu navedene sve gradske četvrti raspitali smo se u Zelenom gradu tko ima pravo na vrećice za korisni otpad.

– Situacija u kojima građani u obiteljskim kućama nisu dobili vrećice za korisni otpad imamo na Šubićevcu i Meterizama gdje su kontaktne zone sa stambenim zgradama tako da bi svi građani trebali koristiti obližnje zelene otoke. Veliki je problem što se zeleni otoci u nekim dijelovima grada pretvaraju u deponije otpada i mi bi, u takvoj situaciji, najradije da svi građani imaju vrećice za korisni otpad – kaže Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada.

Iako je pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada u Šibeniku, konkretno u Gavanovoj, Trtarskoj i Prokljanskoj ulici u Crnici te u Ražinskoj ulici na Brodarici, pokrenut prije točno tri godine, Šibenik je po tom pitanju još u povojima.

– Dok čekamo nabavu kanta za korisni otpad od Fonda još definiramo područja u kojima će kućanstva odvajati korisni otpad u vrećice. Za sada su pokrivena sva prigradska naselja, a na svim područjima gdje imamo izmiješane obiteljske kuće i stambene zgrade još uvijek su postavljeni kontejneri za komunalni otpad i zeleni otoci. Građani bi se kroz svoje gradske četvrti trebali opredijeliti žele li imati vlastite vrećice za korisni otpad ili zeleni otok i mi ćemo tada u dogovoru s predstavnicima gradskih četvrti ispoštivati volju samih korisnika – pojašnjava Ljubičić, dodajući kako su vrećice samo prijelazno rješenje do nabave kanta.

U Zelenom gradu nemaju  nikakvih novih informacija iz Fonda, niti znaju kada će postupak javne nabave biti završen. Kada Grad Šibenik dobije te kante predat će ih Zelenom gradu koji će ih podijeliti korisnicima.

– Problem nam je i zeleni otok na ulazu u TEF uz koji se odbacuje svakakav otpad iako građani imaju svoje kante ili vrećice za korisni otpad koji prikupljamo na kućnom pragu korisnika. Planiramo taj otok ukloniti te ga premjestiti na neku lokaciju kod stambenih zgrada. Neki građani lobiraju za zeleni otok kako bi izbjegli pražnjenje čipiranih kanta bacajući komunalni otpad uz zelene otoke – dodaje Ljubičić koji najavljuje i mogućnost čipiranja kanti za korisni otpad kako bi se mogla pratiti koliko pojedina kućanstva odvoje korisnog otpada te eventualno davati poticaje korisnicima.

Inače, u proračunskoj stavci Plan gospodarenja otpadom Grad Šibenik je osigurao novac za nabavu kanti za korisni otpad koje bi trebala dobiti sva šibenska kućanstva koja već imaju svoju čipiranu kantu za komunalni otpad. Kante bi, kroz postupak javne nabave, trebao nabaviti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s kojim je Grad Šibenik potpisao sporazum, no taj postupak u Fondu je zapeo i za sada nema informacija kada će kante stići u Šibenik. Od Fonda smo i službeno zatražili informaciju o tijeku nabave kanti za korisni otpad no do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.