TREĆI KANDIDAT Hoće li Hrvoje Zekanović napraviti pomutnju na lokalnim izborima?

U utrku za šibenskog gradonačelnika na lokalnim izborima u svibnju mogao bi i saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, neslužbeno doznaje Šibenski portal. Ovih dana Zekanovićeva stranka navodno provodi veliko istraživanje o mogućim rezultatma, o kojima će vjerojatno ovisiti i službena kandidatura.

Podsjetimo, na prošlim je parlamentarnim izborima u rujnu prošle godine Hrvoje Zekanović u Hrvatski sabor ušao sa sedmog mjesta na listi HDZ-a. Dobio je skoro dvije tisuće glasova odnosno 11,5 posto preferencijalnih glasova s te liste. Iako je najviše preferencijalnih glasova tom prigodom osvojio aktualni gradonačelnik Šibenika Željko Burić koji je odnio 22,3 posto, a nositeljica te liste Branka Juričev Martinčev dobila je skoro 18 posto preferencijalnih glasova, Zekanovićev ‘skor’ u kontekstu lokalnih izbora trebat će shvatiti ozbiljno.

U zadnja dva ‘turnusa’ lokalnih izbora otkako se gradonačelnik bira izravno, rezultati pokazuju da je Šibenik prilično podijeljen, a da se izbori dobivaju tek s nekoliko stotina glasova razlike. Tako je, primjerice Ante Županović, kandidat SDP-a na izborima 2009. godine za 554 glasa pobijedio tadašnju HDZ-ovu gradonačelnicu Nedjeljku Klarić, a onda je 2013. godine Burić za 406 glasova pobijedio Županovića.

Zasigurno su toga svjesni i svi pretendenti za novi mandat, pa je uz kandidature Burića i aktualnog zamjenika gradonačelnika Danijela Milete kao jednog, mjesto drugog zamjenika gradonačelnika, za sad, ostalo prazno. HDZ to mjesto čuva za nekog mogućeg koalicijskog partnera, o čemu ta stranka intenzivno pregovara, kako je nedavno potvrdio Nediljko Dujić, predsjednik županijskog HDZ-a.

Činjenica je da bi Zekanović svojom kandidaturom uzeo glasove opciji desnog centra kojoj je svjetonazorski bliži nego SDP- u pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se posložiti snage na lokalnim izborima. S druge strane, čudno je da kandidature još uvijek nije obznanio SDP, kao najveća oporbena stranka iako se mjesecima uvelike govori o Franku Vidoviću, također saborskom zastupniku. No, kako se doznaje u kuloarima i oni pregovaraju s mogućim partnerima, a navelike se šuška da im je najpoželjniji Stipe Petrina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.