U Bruxellesu počelo predstavljanje Šibenika s kojim dijeli nebeskog zaštitnika

Čitanjem isprave kralja Petra Krešimira IV počelo je jutros predstavljanje Šibenika u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić pozdravila je šibensku delegaciju i izrazila zadovoljstvo što će vrijedna obljetnica i ostavština našeg grada biti predstavljena u Europi. Jedna zanimljivost je da Bruxelles i Šibenik imaju istog zaštitnika, sv. Mihovila.

– Danas nam je svima srce ispunjeno pozitivnim emocijama; ponosna sam što se predstavlja naš grad koji je zaista svijetli primjer drugim gradovima i često se spominje u Bruxellesu,  zbog svojih uspješnih projekata, ali i  zbog svoje bogate povijesti, rekla je Maletić.

Gradonačelnik Željko Burić naglasio je kako već devet i pol stoljeća Šibenik ponosno pokazuje da je uvijek bio i bit će dio Europe i europske kulture.

– Njegovi velikani, pojedinci koji su ostavili snažan trag, ne samo u šibenskoj i hrvatskoj, već i svjetskoj povijesti,   te njegova prelijepa materijalna kulturna baština, trajni su svjedoci kako je Šibenik kroz stoljeća imao  europski identitet, ali snažno čuvajući i braneći  svoju nacionalnu pripadnost, rekao je Burić na današnjoj konferenciji.

Podsjetimo, u Bruxelles je na poziv Ivane Maletić u ponedjeljak otputovalo izaslanstvo od 60-ak Šibenčana koje će tijekom boravka u srcu Europe predstaviti Šibenik i njegovu dugu povijest. Program predstavljanja Šibenika u Europskom parlamentu obuhvatit će konferenciju ‘950 godina Šibenika’, u okviru koje će biti prikazan video zapis ‘Faustov let’ autora Željka Petreša.

bruxelles3

Uz audio-vizualni dio, sadržaj konferencije obuhvatit će predavanja i recitale. Prigodna izlaganja uputit će i predstavnici gradske, županijske te crkvene vlasti. Nakon konferencije, u Europskom parlamentu će biti otvorena izložba ‘950 godina Šibenika’.

bruxelles2

Konferencija ‘950 godina Šibenika’ u Bruxellesu je zaključena ‘Šibenskom baladom’, svečanom pjesmom Grada Šibenika. Dok su prostorima Europskog parlamenta odzvanjali stihovi ‘…da nam opet rodi pisma o ljubavi i o kruvu’ sudionici Konferencije uputili su se na otvaranje izložbe ‘950 godina Šibenika’, a večeras, za sve svoje goste iz Šibenika, večeru priređuje Ivana Maletić, hrvatska europarlamentarka čiji je bruxsellski ured organizirao predstavljanje Šibenika u prijestolnici Europe.

U programu predstavljanja Šibenika u Bruxellesu sudjeluju predstavnici Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, Šibenske biskupije, Gradskog vijeća Šibenika, turističkih, kulturnih i obrazovnih institucija te brojnih udruga.

bruxelles4

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.