U knjižnici održano predavanje na temu ‘Upravljanje gradskom jezgrom i prostorno planiranje’

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac u knjižnici je održalo predavanje na temu ‘Upravljanje gradskom jezgrom i prostorno planiranje’.

Predavač Zoran Radman, iz tvrtke Urbos, govorio je o političkom aspektu prostornog planiranja, a gostovali su  dr. sc. Ivo Šimunović, umirovljeni profesor Ekonomskog fakulteta u Splitu, koji je obraditi dio teme s podnaslovom: Izazovi upravljanja gradskom jezgrom kao resursom grada, te arhitektica Gordana Radman, koja se osvrnula na prostorno planiranje kao instrument upravljanja gradskom jezgrom.

Izazovi upravljanja gradskom jezgrom kao jednim od temeljnih resursa grada u današnje vrijeme su očiti posebno zbog snažnog pritiska brojnih korisnika gradske jezgre, gdje turizam unosi nove urbane sadržaje do razine da prijeti promjeni njenog karaktera. Gradska jezgra je najprepoznatljiviji ‘duh mjesta’ svakog grada i glavni nositelj identiteta građana sa gradom. Novi image povijesne jezgre u razvoju gospodarstva zahtjeva i suvremeni pristup u upravljanju, pristup koji je temelji na integriranosti i koordinaciji, te koji se treba bazirati na participaciji javnosi.

predavanje

Prostorno planiranje kao svjesni i namjerni utjecaj na korištenje gradskog prostora i odnosa prema njemu ključan je instrument upravljanja prostornim resursima i uvijek je rezultat procesa kolektivnog odlučivanja i oblik je intervencije od strane vlasti koji se poduzima u javnom interesu.

Odlučivanje u složenoj oblasti prostornog planiranja je politički proces jer se o korištenju prostora, odnosno o njegovoj upotrebi odlučuje u političkim institucijama i kroz složen proces političkog odlučivanja. Radi se javnom izboru između više mogućnosti, jer Plan nije najbolje stručno rješenje, već optimalno rješenje koje se donose većinskim glasanjem u procesu kolektivnog odlučivanja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.