U Knjižnici saznajte sve o ‘Istraživačima hrvatskog podzemlja’

Izložba naziva ‘Istraživači hrvatskog podzemlja’ bit će otvorena u ponedjeljak, 5. ožujka u prizemlju Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’. Zanimljiva izložba bit će otvorena u 18 sati, u organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a i Zagrebačkog speleološkog saveza.

Speleološki objekti, špilje i jame, predstavljaju još malo istražena ili neistražena mjesta na Zemlji koja sadrže zapise minulih vremena sačuvane tisućama godina od destrukcije atmosferskim i drugim prirodnim procesima i djelovanja čovjeka. Nakon stotina godina njihovih znanstvenih istraživanja, razvojem znanstvenih metoda i instrumentacije u 21. stoljeću te lokacije dolaze u fokus svjetske znanosti.

Hrvatska speleološka djelatnost kao dio istraživanja speleološki izuzetnog Dinarskog krša, razvijala se kroz stoljeća sve do danas na fronti svjetske speleologije. Tako i u Hrvatskoj krajem 19. i početkom 20. stoljeća istraživači počinju intenzivnije proučavati speleološke objekte, što daje dodatnu važnost osnovnoj speleološkoj djelatnosti čiji su ciljevi istraživanje i dokumentiranje novih prostora u podzemlju krša. Razvoj speleoloških tehnika i znanstvenih spoznaja o speleološkim objektima pomiče granice istraživanja te speleologija tijekom 20. stoljeća postaje organizirana djelatnost sa širokim spektrom speleoloških tehnika i znanstvenih metoda koje se iz godine u godinu unaprjeđuju.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.