Samo do izgradnje dvaju rotora

U Njivice stižu semafori! Burić: ‘Tamo je loto izaći na magistralu i skrenuti lijevo’

Od značajnijih komunalnih zahvata koje u gradskoj upravi planiraju za sljedeću godinu, uz rekonstrukciju Ulice kralja Zvonimira i uređenje Poljane, je privremena semaforizacija dvaju raskrižja u Njivicama do izgradnje deniveliranih rotora te rekonstrukcija javne rasvjete na području grada.

Semaforizacija raskrižja na Jadranskoj magistrali u Njivicama planirana je sredstvima donacija, što znači da će trošak Grada u tom projektu biti nula kuna.

– Svjesni smo ogromnih gužvi i drugih ružnih događanja na čvorovima Njivice 1 i Njivice 2, odnosno kod Plodina i kod Ere, posebno sada kada su u gradu mnogi pravci zbog radova zatvoreni. Izići na tom križanju i sigurno skrenuti lijevo je ravno dobitku na lotu. Treba podsjetiti da je izdana lokacijska dozvola za rekonstrukciju tih čvorova i izgradnju dva denivelirana rotora preko kojih je planirana četverotračna Jadranska magistrala i taj projekt vrijedan je oko 100 milijuna kuna. Pred njim su još procedure svih potrebnih natječaja pa je ideja pametnih semafora s ciljem dizanja sigurnosti prihvaćena od Hrvatskih cesta koje će financirati semaforizaciju vrijednu 625 tisuća kuna – najavljuje gradonačelnik Burić.

Semaforizacija će biti samo privremeno rješenje do izgradnje rotora i dobije li Grad na vrijeme sve potrebne suglasnosti, semafori bi mogli biti u funkciji već do početka turističke sezone.

– Zamjena javne rasvjete duž šibenske rive nešto je u što ćemo definitivno ići, ali nam je cilj izmjena kompletne javne rasvjete na administrativnom području grada Šibenika. Za sada razmišljamo o dva modela financiranja od kojih bi se jedan otplaćivao kroz uštede na potrošnji, a drugi bila namjenska sredstva preko HBOR-a za energetsku učinkovitost. Nova rasvjeta bi se radila po uzoru na ovu koja je sada postavljena na istočnom ulazu s Jadranske magistrale – kaže Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Grad Šibenik već treću godinu u svom proračunu planira sredstva za izmjenu rasvjete na šibenskoj rivi.

– Onih okruglih rasvjetnih tijela ima otprilike 50 komada i već treću godinu mi osiguravamo novac čekajući hoće li Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati natječaj za sufinanciranje. Sad nam je jasno da nije izgledno raspisivanje novih natječaja od strane Fonda i odlučili smo da u taj projekt idemo sami – dodaje Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika.

Inače, u projektiranje, izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture Grad Šibenik planira u sljedećoj godinu uložiti 23,7 milijuna kuna. Najviše novca za te investicije, 12,7 milijuna kuna, prihod je od komunalnog doprinosa te četiri milijuna od komunalne naknade.

Od neuređenih dijelova grada u planu je 1,1 milijun kuna za izgradnju nove javne rasvjete, 600 tisuća kuna za uređenje ulice Put Gvozdenova te 100 tisuća kuna za nabavu nadstrešnica za autobusna stajališta.

U već uređenim dijelovima grada najveće ulaganje, od četiri milijuna kuna, namjenjeno je uređenju Ulice kralja Zvonimira, 2,2 milijuna kuna ulagat će se u uređenje dječjih i sportskih igrališta, a dva milijuna kuna u Ulicu branitelja Domovinskog rata. S 1,9 milijuna kuna bit će uređena cesta oko crkve svete Mare, a 1,5 milijun kuna rezerviran je za izmjenu javne rasvjete duž šibenske rive.

Za rekonstrukcije i dogradnje nogostupa u Šibeniku u sljedećoj godini planira se potrošiti 1,8 milijun kuna, 400 tisuća kuna osigurano je za rekonstrukciju košarkaškog igrališta Dražena Petrovića na Baldekinu, a s 200 tisuća kuna bit će uređeno parkiralište na Vidicima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.