U Šibeniku udvostručena prodaja stanova i apartmana, ali kvadrati u centru nisu najskuplji

Na cijelom administrativnom području Grada Šibenika u prošloj godini prodane su 854 nekretnine, među kojima najviše stanova, apartmana i građevinskih zemljišta, objavili su iz gradske uprave na temelju podataka iz sustava eNekretnine Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. U odnosu na 2017. godinu lani je prodaja stanova i apartmana gotovo udvostručena i cijena im je u blagom padu. Osjetno su pale i cijene kuća, a cijene građevinskih zemljišta niže su i do tri puta nego 2017. godine.

Temeljem lani sklopljenih kupoprodajnih ugovora 367 stanova i apartmana prodano je po prosječnoj cijeni od 6.596 kuna po četvornom metru, dok je 257 građevinskih zemljišta prodano za prosječbih 160 kuna po kvadratu. Na području Šibenika lani je 79 obiteljskih kuća promijenilo vlasnika, a srednja cijena kvadrata u ugovorima je iznosila 3.038 kuna.

Prosječna cijena četvornog metra za 21 prodani poslovni prostor iznosila je oko 2.193 kune, za dvije vikend kuće 7.234 kune, a za 69 poljoprivrednih zemljišta 61 kunu po četvornom metru.

Posebno je zanimljiv podatak da je deset, navodno, poljoprivrednih zemljišta prodano po nerealno visokoj cijeni koja je za neka od tih zemljišta išla i do 2.000 kuna po kvadratu. Ti ugovori će, doznajemo u gradskoj upravi, biti dodatno provjereni kako bi se utvrdilo je li Porezna uprava točno upisala namjenu zemljišta ili je ipak riječ o građevinskim zemljištima. Navodno je riječ o nekoliko zemljišta na Šubićevcu i u Zablaću.

Lani je prodano u Šibeniku osam garaža za oko 2.920 kuna po kvadratu, pet parkirališnih mjesta u zatvorenome za 2.620 kuna te dva parkirališna mjesta na otvorenome za 1.639 kuna po četvornom metru.

Među lani prodanim nekretninama najviše stanova i apartmana, 321, prodano je u samom gradu Šibeniku, a prosječna cijena kvadrata tu je bila najviša i iznosila je 7.407 kuna. I većina obiteljskih kuća, njih 46, prodane su u samom gradu za prosječnih 3.951 kunu po četvornom metru.

Po zbirnim podacima najveće cijene postigle su nekretnine u Žaboriću. Obiteljske kuće prodavane su lani za prosječnih 8.660 kuna po četvornom metru, stanovi i apartmani za 8.249 kuna, a građevinska zemljišta za 1.086 kuna po kvadratu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.