U šibenskoj knjižnici izložen jedini primjerak Francuske enciklopedije u Hrvatskoj

Otvorenjem izložbe na kojoj je izloženo kompletno prvo izdanje najpoznatije među europskim enciklopedijama, glasovite Francuske enciklopedije iz 1751.–1765., u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ počeo je Mjesec hrvatske knjige.

Mjesec hrvatske knjige, koji se od 15. listopada do 15. studenoga obilježava u narodnim knjižnicama diljem Hrvatske, ove godine održava se pod motom ‘Sve na jednom mjestu’ i posvećen je enciklopedistici.

Upravo se u bogatoj knjižnici samostana sv. Frane u Šibeniku čuva Francuska enciklopedija koja sadrži 17 prvih objavljenih svezaka. Prvo izdanje te kultne i paradigmatske enciklopedije vrlo je rijetko, a primjerak iz Sv. Frane jedini je u Hrvatskoj.

enciklopedija2

Otvorenju izložbe su, uz brojne posjetitelje, nazočili gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima, ravnatelj šibenske knjižnice Vilijam Lakić te gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku fra Ivan Bradarić.

U sklopu manifestacije, šibenska knjižnica izložit će i neka svoja enciklopedijska izdanja, među kojima i Hrvatsku enciklopediju, golem i nedovršen rad Mate Ujevića koji predstavlja početak moderne hrvatske enciklopedistike.

Enciklopedije će biti tema i edukativnih radionica koje će se do sredine studenoga održati u knjižnici.

enciklopedija3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.