Projekt Šibenik Zero waste City

Udruga Mladi u EU poziva šibenske osnovce na izradu crteža koji će krasiti ‘pametne’ kontejnere

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Udruga Mladi u Europskoj Uniji poziva šibenske osnovnoškolce na izradu crteža koji će krasiti tri pametna Big Belly kontejnera osigurana kroz projekt Šibenik Zero Waste City.

Taj kreativni natječaj prva je aktivnost projekta kroz koji će, u ovoj i sljedećoj godini, na kreativne načine educirati građane o važnosti recikliranja i zaštiti okolišta. Udruga Mladi u EU,kao nositelj projekta, predvoditi će brojne ekološke projekte u suradnji s Gradom, Javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik.

Crteži koji će krasiti BigBelly kontejnere na šibenskim ulicama mogu prikazivati najrazličitije motive poput parkova, plaža, omiljenih gradskih lokacija ili nešto sasvim neuobičajeno iz dječje mašte. Odabir tehnike je po izboru, a iz udruge pozivaju i na korištenje raznih aplikacija i programa za izradu crteža. Radovi se mogu fotografirati ili skenirati te dostaviti u JPG ili PNG formatu do 7. lipnja na e-mail info@mladi-eu.hr. Nužno je, uz rad, poslati ime i prezime sudionika, naziv osnovne škole i razred koji pohađa, naslov rada te ime i kontakt skrbnika. Natječaj će biti dostupan i na službenim web i Facebook stranicama udruge Mladi u EU.

– Zadovoljstvo nam je predvoditi projekt koji objedinjuje neke od ključnih ciljeva naše udruge, kao što su promicanje, razvitak i unapređenje informiranosti mladih te zaštita prirode i okoliša. Situacija s pandemijom koronavirusa bila je sigurno neočekivani šok za sve, ali ipak vjerujem kako je veliki broj građana počeo više promišljati o stvaranju održivije budućnosti za generacije koje dolaze. Stoga smo pokrenuli kreativni natječaj i pozivamo roditelje talentiranih osnovnoškolaca i samu djecu da podjele s nama crteže koji prikazuju njihovu viziju svijeta bez otpada. Osim što se djeca mogu na kreativan način zabaviti u trenutnoj situaciji ograničenog kretanja, njihovi crteži će pomoći promociji važnosti odgovornog ponašanja prema okolišu – istaknuo je Matej Matić iz udruge Mladi u EU.

Žiri će činiti predstavnici sudionika u projektu: Francesco Lombardi iz Udruge, Nastia Alfier iz šibenskog Društva arhitekata, Ivana Spahija iz Zelenog grada i Vera Jergović Bolanča iz Javne ustanove Tvrđave Kulture Šibenik, koji će odabrati dva najbolja rada, a o trećem će odlučiti građani pomoću broja prikupljenih like-ova na Facebook stranici Udruge Mladih u EU, gdje će biti objavljeni svi pristigli radovi. Pobjednički radovi uljepšat će tri Bigbelly pametna kontejnera za otpad koji će biti postavljeni na šibenskim ulicama.

– Edukativne aktivnosti građana samo su dio doprinosa uspješnijem gospodarenju otpadom u Šibeniku. Osim samih građana, veliki dio zagađenja na šibenskim ulicama i plažama generiraju brojni turisti koji tijekom sezone posjete grad. Stoga je od iznimne važnosti osigurati i adekvatnu infrastrukturu za gospodarenje odpadom, čemu ovaj projekt svakako nastoji doprinijeti – naglasio je Matić.

Bigbelly rješenja, zahvaljujući ugrađenoj preši, znatno povećavaju kapacitet kontejnera, a pomoću sustava dojave signaliziraju kada ih je potrebno isprazniti te tako štede vrijeme i financijska sredstva. Osim tri Big Belly kontejnera, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Zeleni Grad Šibenik i Tvrđavom kulture, na tvrđavama sv. Mihovila i Barone bit će postavljeno 15 kanti za odvajanje otpada te dodatnih 20 kontejnera za odvajanje otpada na šibenskim plažama.

– S obzirom da je Šibenik i od strane UNICEF-a prepoznat kao grad djece koji svake godine promovira sve oblike dječjega umjetničkog stvaralaštva, u slučaju normalizacije situacije i ponovne revitalizacije društvenih događanja, veliki dio edukativnih aktivnosti ovoga projekta bit će usmjeren prema djeci i mladima. Kako bi se poticala svijest o važnosti zaštite okoliša od najranije dobi, u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik organizirat će se kreativne eko radionice koje će biti dio edukativnog programa ustanove Moja tvrđava znanja, a održavat će se u prostorima Tvrđave Barone i Tvrđave sv. Mihovila. Također, tijekom godine održat će se akcije čišćenja šibenskih plaža, a eko radionica projekta Šibenik Zero Waste City postat će centralni dio edukativnog programa popularnog adventskog događanja za djecu Adventurica – najavljuju iz Udruge.

Projekt je financiran od The Coca-Cola Foundation usmjerene unaprjeđenju zajednica u kojima tvrtka posluje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.