Ukić Kotarac postavila Buriću najdraže pitanje: ‘Ja, Željko Burić gradonačelnik Šibenika, svako obećanje ispunim pa ću i ovo’

‘Najdražim pitanjem u posljednjih pet godina’ ocijenio je gradonačelnik Željko Burić pitanje Iris Ukić Kotarac, nezavisne vijećnice s Liste Stipe Petrine, o tome zašto kazalište i Grad nisu na dostojan način obilježili obljetnicu rođenja Ive Brešana.

– Kazalište i Vijeće koji su obljetnicu trebali obilježiti, propustili su je uz obrazloženje da za to nema financisjkih sredstava. Prvo je bilo rečeno da će uređenje spomen sobe Ivi Brešanu u nekadašnjoj kazališnoj kavani biti financirano sa 170 tisuća kuna, potom sa 180 tisuća, pa je na kraju Grad Zadar obilježio obljetnicu njegovog rođenja umjesto nas. Zašto smo dozvolili da na određeni način ponizimo ugled Ive Brešana i povrijedimo osjećaje kulturne javnosti koji cijene djelo tog filozofa – upitala je Ukić Kotarac.

IMG_0451

Gradonačelnik Burić odgovorio joj je u svom stilu i podrobnije objasnio što se dogodilo s pričom oko spomen sobe Brešanu, za koju su Kazalište i Grad lani najavili kako će biti otvorena ove godine.

– Ovo mi je najdraže pitanje koje sam čuo u zadnjih pet godina. Potpuno dezinformiranje javnosti. Ne samo da je kazalište snažno obilježilo rođendan svog velikana postavljanjem na kazališne daske predstave ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ koja je rađena u suradnji s Gavellom, nego sam i ja osobno razgovarao s Vinkom Brešanom – kazao je Burić.

Ideju Vinka Brešana da stvari iz očevog stana na Šubićevcu izmjeste u Gradsku knjižnicu, dodao je Burić, nije prihvatio, najavljujući kako će napraviti spomen sobu u prostoru nekadašnje kazališne kavane.

– To zahtijeva projekt i proceduru javnog natječaja. Novac za to nije predviđen proračunom i zato spomen soba još nije uređena, ali od tog projekta se nije odustalo. Šibenik će dobiti ne kuhinjski stol Ive Brešana, nego multimedijalnu dvoranu koja će prezentirati njegov cjelokupni rad što će postati nova prepoznatljivost grada Šibenika – ponovio je Burić.

IMG_0444

Ukić Kotarac potom ga je prozvala da ne održava obećanja, citirajući Vinka Brešana i kazališnog glumca Jakova Bilića, inače vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću.

– Vi ste obećali, ali zašto je onda Brešan rekao da ne zna kako sad odjednom nema novca za opremanje spomen sobe. Vi sve obećate, ali ništa od obećanja. I vaš vijećnik Bilić je kazao kako mu nije jasno zašto se Vijeće nije sastalo godinu dana – oglasila se nezavisna vijećnica s Liste Stipe Petrine.

Zamolila je Burića da bude oprezniji oko obećanja.

– Ja, Željko Burić, gradonačelnik Šibenika od 2013. godine, svako obećanje sam ispunio, pa će i ovo – zaključio je raspravu gradonačelnik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.