Umrla je fotografkinja Giacinta Mattiazzi, zadnji potomak te šibenske plemićke obitelji

Jedna od najpoznatijih i najstarijih šibenskih fotografkinja Giacinta Mattiazzi preminula je u nedjelju nakon duže i teške bolesti.

Posljednji je potomak obitelji Mattiazzi u Šibeniku, ujedno i posljednja nositeljica grba i plemićke titule te obitelji, nekadašnjih vlasnika palače u kojoj se danas nalazi Srednja strukovna škola. Nakon povlačenja majke Piroške 1980. godine preuzela je očev fotografski obrt koji je s radom prestao 2006. godine, nakon 110 godina neprekidnog rada.

– Giacinta je bila jedna specifična osoba i njezin odlazak je uistinu veliki gubitak za Šibenik. Bila je školovani fotograf, znala je raditi i za razliku od današnje jurnjave bila je perfekcionist. Ono što se danas napravi za pet minuta, kod nje je trajalo tri sata. Ali to su bile fotografije, nije bilo photoshopa i to su bili portreti koji su se mogli držati na zidu kao ukras. U njezinom studiju smo naučili sve što danas znamo, a na poslu je uvijek vladala odlična radna atmosfera i bili smo kao obitelj. Kao i u poslu i u privatnom je životu pazila na svaki detalj, voljela je lijepo izgledati i nikada ne bi izašla nesređena. Bila je ekstavagantna, živjela je pomalo boemski i na svoj način – kazao nam je poznati šibenski fotograf Duško Jaramaz koji je svoj zanat ‘ispekao’ u Foto studiju Mattiazzi

Osim po fotografiji ostat će upamćena i po organizaciji prvog izbora za Miss šibensko-kninske županije 1997. godine.

Giacinta je također vodila računa o lijepom ponašanju te je u organizirala dobro posjećene škole lijepog ponašanja.

Giacinta Mattiazzi bit će sahranjena u obiteljskoj grobnici na Groblju sv. Ane, po njezinoj želji, bez javnog ispraćaja.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.