Ususret praizvedbi predstave ‘Kako je počeo rat na mom otoku’: ‘Dva kazališta dijelilo je 350 kilometara, ali uspjeli smo’

Praizvedba predstave ‘Kako je počeo rat na mom otoku’, rađene prema kultnom, najgledanijem hrvatskom filmu svih vremena, održat će se u ponedjeljak s početkom u 20 sati u šibenskom kazalištu. Tim povodom danas je na konferenciji za medije predstavljen tim Gradskog dramskog kazališta Gavella koji je u koprodukciji sa šibenskim HNK radio na predstavi adaptiranoj prema filmu Vinka Brešana iz pera njegovog oca Ive Brešana.

– Bila mi želja raditi domaćeg autora, a ‘domaćijeg’ od Brešana nema. On je najizvođeniji dramatičar hrvatskog i europskog ranga i iznimno mi je drago što smo imali priliku staviti ovu predstavu na kazališne daske. Trebalo je napraviti ozbiljan posao, Boris Svrtan pružio nam je potporu i to nije bila laka odluka. Dva dramska kazališta dijelilo je oko 350 kilometara, ali uspjeli smo – poručila je ravnateljica šibenskog HNK Maja Trlaja.

_MG_5880

Ravnatelj kazališta Gavella i glumac Boris Svrtan, koji u predstavi glumi Blaža Gajskog, istaknuo je kako su se dva glumačka ansambla izvrsno snašla u suradnji.

– Franka Klarić, Jakov Bilić i Šime Bubica izvrsno su se uklopili u ansambl Gavelle, što će se vidjeti i na sceni. Mi u Gavelli pobrinut ćemo se da predstava ima dug život, glumci su to definitivno zaslužili – riječi su Svrtana.

_MG_5882

Dražen Ferenčina po treći put u šibenskom kazalištu preuzeo je redateljsku palicu, napomenuvši kako je riječ o filmu koji je predstavljao i opterećenje i odgovornost, što je njega izuzetno veselilo.

– Kad smo počeli raditi zaboravili smo na film i radili smo predstavu kao i svaku drugu. Riječ je o najgledanijem hrvatskom filmu svih vremena i Vinko to zaslužuje jer jer tragičnoj i ozbiljnoj temi pristupio s predznakom humora kombinirajući komediju situacije i komediju karaktera s malomještanskom sredinom – kazao je Ferenčina.

_MG_5879

Majora Aleksu, koji ne odustaje od koncepta jedinstvene Jugoslavije, u predstavi će utjeloviti Janko Rakoš, Jakov Bilić glumi Roka Papka, Nenad Cvetko Murka Munitu, Franka Klarić Luciju, dok će Šime Bubica odigrati ulogu Svena Gajskog. Lik Ante na kazališne daske ‘donijet’ će Igor Kovač, Spomenku glumi Anica Kovačević, vojnika Albanca Ivan Grčić, vojnika Šćepanovića Nikola Baće, Dantea Zoran Gogić, a ulogu radijskog spikera preuzeo je Darko Stazić.

Adaptaciju predstave ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju Dragutin Broz, za kostime se pobrinula Sara Lovrić Caparin, autor glazbe je Mate Matišić, a oblikovatelji svjetla Zdravko Stolnik i Joško Bakula.

Predstava će, inače, svoju premijeru doživjeti u Gavelli 3. listopada.

_MG_5847

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.