Uz nove račune Zelenog grada stižu i ovrhe za stare dugove Gradskoj čistoći

Građanima koji su se ‘oglušili’ o poskupljenje odvoza smeća pred kraj 2017. godine, za koje su im naknadno stigli dodatni računi, počele su stizati ovrhe javnobilježničkog ureda Vojislava Vuletina. Po ovrsi koju nam je ustupio čitatatelj, njegov dug za retrogradno poskupljenje za dva mjeseca od 31,64 kune, uvećan je za nastale troškove postupka ovrhe od 162,50 kuna.

ovrha1a

– Ovrhe su išle za sve one koji su u dugu godinu i više dana po bilo kojem računu, a među njima je i dio građana koji nisu platili ta dva dodatna računa zbog poskupljenja usluge, potvrdio nam je Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada.

Riječ je, naime, o dvama računima s naznakom da se radi o ‘razlici po cjeniku od 31. listopada’ za studeni i prosinac 2017., koju je oko 16 tisuća građana moralo platiti do 31. prosinca te godine. Uz te račune pisalo je i kako će tadašnja ‘Gradska Čistoća’ posegnuti za ovrhom.

ovrha3a

Tada su iz Udruge za zaštitu prava potrošača ustvrdili da građani nisu dužni platiti te račune jer poskupljenje nije sukladno Zakonu o zaštiti potrošača. Gradska čistoća, naime, nije unaprijed s prijedlogom upoznala potrošače, niti ih o tome pismeno obavijestila, a Grad nije objavio je li pribavio mišljenje savjetodavnog tijela bez kojeg ne može donositi odluku o poskupljenju.

Iz Grada su naknadno potvrdili da je pribavljeno mišljenje Savjeta potrošača, međutim iz udruge Potrošač tvrde kako je riječ o ‘krnjem’ Savjetu u kojem nema predstavnika udruga za zaštitu potrošača, već u njemu sjede isklučivo zaposlenici gradske uprave. Iz potrošača su savjetovali da grupa građana tuži ‘Čistoću’ Trgovačkom sudu kako bi na temelju tužbe mogle reagirati inspekcije.

Iz Čistoće su tada tvrdili da je poskupljenje zakonito i priznali samo propust što nisu građane ranije preko medija izvijestili o povećanju cijene. Direktor Ljubičić je tada rekao kako neće biti ovrha i zateznih kamata onima koji račun platite do kraja siječnja 2018. godine.

Ovih dana na adrese korisnika stižu i prvi računi po novom cjeniku ‘Zelenog grada’ u kojima je uz ‘paušal’ obračunata i količina odloženog otpada, odnosno broj pražnjenja spremnika.

– Račune će dobiti svi, najkasnije do 25. siječnja. Ovo je prvi put da na poleđini računa mora biti tiskana specifikacija s brojem očitanja, odnosno pražnjenja spremnika i izračun količine otpada i zbog toga računi kasne. Iako će na novim računima datum dospijeća biti 15. siječnja, građani ih mogu bez ikakvih kamata platiti do kraja mjeseca. Trenutno u mnogim mjestima gdje su još uvijek ostali kontejneri od 1.100 litara, kućanstvima dijelimo kante kako bi im omogućili obračun odvoza samo njihovog smeća, a ne dijeljenje zapremine kontejnera, kaže Ljubičić.

ovrha2

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.