Večeras u Muzeju: Jedna od najvećih pobjeda u povijesti Šibenika

Bitka za Šibenik 1647. tema je predavanja koje će večeras u 20.00 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika održati Bruno Brakus, kustos Muzeja.

Šibenik je u kolovozu i rujnu 1647. godine doživio jedan od najtežih trenutaka u svojoj povijesti. Više od 20 tisuća osmanskih vojnika vođeno pašom Tekelijom napalo je Šibenik, što je predstavljalo najveći napad Osmanlija na Šibenik tijekom više od 250 godina osmanske prijetnje.

Po zapisima Slave Grubišića, dok je paša Tekelija u Drnišu sređivao vojsku i pripremao je za napad na Šibenik, dotle je u Šibeniku baron Degenfeld, vrlo sposoban vojskovođa u mletačkoj vojnoj službi, kome je bila povjerena obrana grada, obavljao smotru snaga za obranu. Imao je 2.800 pješaka, 80 konjanika, 800 ljudi u pomoćnoj vojnoj službi, 1.000 naoružanih građana i 1.000 teritorijalaca.

Zahvaljujući velikoj hrabrosti i požrtvovnosti branitelja grada kao i svih njegovih stanovnika Šibenik je tada ostvario jednu od najvećih pobjeda u svojoj povijesti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.