Velikih dvadeset godina Šansone: ‘Javno se volimo, i izvođači i publika i grad Šibenik’

Davne 1998. godine u Šibeniku na jednom od najljepših šibenskih trgova prvi put su održane Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku. Danas, dvadeset godina nakon, Šansone su jasno profiliran glazbeni festival koji je postao prepoznat među strukom i publikom.

Tim povodom u Muzeju grada Šibenika otvorena je izložba ‘Festival dalmatinske šansone, Šibenik 1998-2017’ čiji postav potpisuje kustosica šibenskog Muzeja, Marijana Klisović Kalauz. Autorica izložbe nije krila težinu sastavljanja postava zbog količine vrijednih materijala iz arhive Šansone stare dva desetljeća.

sanosna6 sanosna7 sanosna14 sanosona3 sanosona4
– Osim autora i izvođača koji favoriziraju dalmatinsku šansonu i sama je struka prepoznala festival kao mjesto posebne atmosfere, odličnih pjesama i vrsnih interpretacija, stoga nas i ne čude brojne nagrade koje je festival dobio kroz godine, riječ su autorice.

Utemeljitelj i organizator Festivala dalmatinske šansone glazbena je udruga ‘Šibenik koncert’ iza koji stoji uigrani dvojac Dušan Šarac i Branko Viljac.

sanosona5 sanosona8 sanosona9 sanosona12 sansona sansona1

– Kad smo krenuli s festivalom nismo ni razmišljali koliko će cijela ta priča trajati, ali evo nas danas ovdje dvadeset godina kasnije. Sve ovo ne bi bilo moguće da nije bilo ljudi koji su to podupirali od od prvog dana manifestacije, a tu ću svakako istaknuti velikog Arsena Dedića, kazao je Dušan Šarac, umjetnički direktor festivala.

sansona2 sansona10 sansona11 sansona15

– Moramo se složiti da su organizatori u posljednjih dvadeset godina ostvarili svoj cilj i vratili dostojanstvo glazbenom Šibeniku koji je toliko zadužio glazbenu scenu, riječi su autorice izložbe.

I za kraj,izjava Dušana Šarca i Branka Viljca koja opisuje ono što Šansona je:

‘I eto, što drugo reći nego da se javno volimo, i izvođači i publika i grad Šibenik. Neka ljubav dugo živi u nama’

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.