VIDEO Običaj koji seže daleko u prošlost: Šibenska narodna glazba na grobljima odala počast umrlim građanima

Duško Jaramaz/PIXSELL

Šibenska narodna glazba na blagdan Svih svetih obišla je posljednja počivališta Šibenčana i odsvirala tradicionalno prigodni repertoar.

Program je započeo na groblju svete Ane i na svetoj Nediljici, a nastavili su na Kvanju te na groblju sv. Petra u Mandalini. Inače, sviranje Šibenske narodne glazbe po grobljima na Svi svete, običaj je koji i starije generacije Šibenčana pamte.

– Nekada je Šibenska narodna glazba svirala na grobljima 2. studenog na Dušni dan, ali kako su se mijenjali datumi i Svi sveti postali praznik, tako smo i mi počeli svirati 1. studenog, ali za naše mrtve. Inače, ja sviram već 51 godinu u Glazbi, a taj običaj sviranja na grobljima seže daleko u prošlost. Običaj je preživio čak i vrijeme komunizma i nikada se Glazbi nije zabranilo svirati. Isprva smo svirali na svetoj Ani i Nediljici, ali kako je otvoren Kvanj, počeli smo svirati i tamo i na groblju sv. Petra u Mandalini – ispričao nam je Darko Gulin, dugogodišnji i doživotni počasni predsjednik Šibenske narodne glazbe.

Inače, građani su tradicionalno već danas počeli obilaziti grobove svojih najmilijih i u tišini ih se prisjećati uz upaljene svijeće i cvijeće.

Duško Jaramaz/PIXSELL
Duško Jaramaz/PIXSELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.