VIDEO Prije 26 godina ispisana je povijest: Uzvik ‘Obadva, oba su pala’ podignuo je moral cijeloj Hrvatskoj

Na današnji dan 1991. godine 23-godišnji Filip Gaćina uzviknuo je ‘Obadva, oba su pala’ te tako u Zečevu ispratio pad dvaju neprijateljskih Jastreba Jugoslavenske narodne armije u more kraj Rogoznice.

Spontan, iskren povik Gaćinu je odveo u legendu, a njegov glas postao otpor srpskoj agresiji. On je preživio rat, ali je poginuo u razminiranju kao pripadnik Mungosa 19. rujna 1998. Kad se u programu HTV-a tog dana prolomio povik ‘Obadva, obadva’ u zemlji je zavladala euforija, a cijeli podvig snimljen je za povijest.

Taj dan bio je odlučujući u bitci za Šibenik. Započeo je haubičkim bombardiranjem grada s položaja JNA u Gaćelezima, a istodobno započinju i zračni napadi kojih je tog dana bilo 55.

Inače, jedan od aviona srušio je Goran Pauk, tadašnji pripadnik 113. brigade, a današnji župan šibensko-kninski na topu 3/20mm M55. Drugi avion srušio je Neven Livajić pzo sustavom ‘Strela’ 2M.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.