Vidović: Struka je potvrdila da sam u Rokićima branio interese Grada i građana

Novi idejni projekt čvora Rokići koji su za Hrvatske ceste izradili stručnjaci Građevinskog fakulteta u Zagrebu, za Franka Vidovića potvrda je svega što je on zagovarao u vrijeme dok je bio zamjenik gradonačelnika Šibenika.

rokici-oba

– Tada sam jasno govorio kako je zahvat vrijedan 24 milijuna kuna, po projektu koji je 2008. godine naručila Županijska uprava za ceste, previše za rješavanje lijevog skretača. Gradonačelnika Županovića i mene tada su iz HDZ-a optuživali da kočimo projekt, a Ante Parat, ravnatelj ŽUC-a čak me optuživao da kupujem zemljište u Rokićima pa se zbog toga protivim izgradnji na Rokićima, što je apsolutna neistina. Drago mi je što je struka sama sada rekla da je to bilo neodrživo rješenje, koje bi osim što je preskupo, rabijatno djelovalo na okoliš, kazao je Franko Vidović, predsjednik šibenskog SDP-a.

Po uobičajenim cjenicima taj je projekt, po Vidovićevim riječima, ŽUC platio dva do tri posto od planirane cijene zahvata koja je bila oko 24 milijuna kuna.

franko vidovic 3 020316

– Izvedbom čvora prema projektu ŽUC-a slobodnu parcelu bi se rascjepkalo prometnicama u četiri dijela, a riječ je o zemljištu u vlasništvu Grada koje je ranije bilo namijenjeno za izgradnju dječjeg vrtića. Obzirom da se aktualni gradonačelnik i tada zalagao za taj projekt i najavljivao kako će ga on provesti, volio bih sada čuti od njega je li moje tadašnje odbijanje bilo s namjerom politizacije ili s ciljem obrane prostora grada, podsjeća Vidović.

Poručuje kako se, da je bilo političke volje, moglo odavno dogovoriti primjerenije rješenje koje sada nudi Građevinski fakultet. Tada bi i realizacija možda već bila u tijeku, smatra.

ankete dane mileta 280416 6

– Stari projekt koji je po narudžbi ŽUC-a izradio zadarski Donat sabotirao je bivši gradonačelnik Županović tako da nikada nije zaživio. Mišljenja sam da je tu veći problem bio antagonizam između Ante Županovića i Ante Parata nego sama kvaliteta projekta, kazao nam je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Novi projekt Građevinskog fakulteta, kaže Mileta, tek je idejno rješenje, a kada Hrvatske ceste odaberu izrađivača glavnog projekta on će u razradi to idejno rješenje moći dopunjavati i dorađivati.

– Iako je postojao projekt ŽUC-a za Rokiće, nikada nije izdana građevinska dozvola iz jednostavnog razloga da ne istekne. Sada samo možemo biti zahvalni Hrvatskim cestama, koje su prihvatile u potpunosti financiranje čvora Meterize i Gradu osigurale četiri milijuna za potrebne otkupe zemljišta iako je njihova jedina prometnica ona koja se ne rekonstrira i prolazi ispod čvora, dakle Jadranska magistrala. Također je s Hrvatskim cestama dogovoreno da u proračunu za 2017. godinu osiguraju po milijun kuna za izradu projektne dokumentacije, na temelju idejnih projekata Građevinskog fakulteta, za čvorove Njivice i Rokići te križanje Ulice Velimira Škorpika i Jadranske magistrale. U takvoj situaciji Grad Šibenik nema razloga bilo što uvjetovati Hrvatskim cestama, zaključuje Mileta.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.