Vilena Vrbanić večeras govori o bogatoj zbirci glazbenih instrumenata šibenskog muzeja

Predavanje Vilena Vrbanić ‘Glazbeni instrumenti iz fundusa Muzeja grada Šibenika’ održat će se danas u atriju Muzeja s početkom u 20 sati.

Vilena Vrbanić će predstavit rezultate svojih istraživanja poduzetih u Muzeju grada Šibenika u srpnju i prosincu prošle godine, kojima su glazbeni instrumenti u šibenskom muzeju po prvi puta obrađeni u muzikološkom i kulturološkom kontekstu. U sakupljanju glazbenih instrumenata Šibenik je prednjačio u odnosu na druge dalmatinske gradove što je rezultiralo stvaranjem najveće, najznačajnije i najraznovrsnije takve zbirke u Dalmaciji.

Posebno će se osvrnuti na skupinu instrumenata s tipkama koju predstavlja 12 primjeraka: stolni klavir, pet povijesnih klavira, četiri klavira i dva pijanina. Instrumenti s tipkama su se za Muzej grada Šibenika počeli sakupljati od sredine 1960-ih, što pokazuje da je već tada bila razvijena svijest o njihovu značenju te ih se nastojalo sačuvati u što većem broju. Od ostalih instrumenata zastupljeni su gudački instrumenti (dvije violine), trzalački instrumenti (gitarska lutnja, dvije mandoline, troje bugarije, čelo-berde, troje berde, šest citri), puhački instrumenti (klarinet, fagot, dvije okarine, spomen-truba), tri harmonike te jedan predmet iz skupine udaraljki (set bubnjeva). Istraživanje je dio autoričine doktorske disertacije u radu pod nazivom ‘Instrumenti umjetničke glazbe u hrvatskim muzejima’.

predavanje_v_vrbanic_e_pozivnica[1]

Foto: arhiva/ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.