Vinoplod vinarija Šibenik lani iskazala najveći gubitak među hrvatskim vinarima

Poduzetnici u proizvodnji vina u Šibensko-kninskoj županiji drugi su u Hrvatskoj po visini gubitka u prošloj godini, objavila je Fina. Od tri poduzetnika dva su u gubitku, zajedno u iznosu od 24,4 milijuna kuna. Najveći gubitak u 2015. godini iskazala je šibenska Vinoplod vinarija, koja je ujedno i među prvih pet po ukupnom prihodu ostvarenom u prošloj godini.

Financijska agencija objavila je u povodu blagdana svetog Martina,11. studenoga, financijske rezultate poslovanja poduzetnika u djelatnosti proizvodnje vina u prošloj godini. Vinoplod vinarija Šibenik uprihodovala je lani 34,8 milijuna kuna što je treći najveći prihod i 5,6 posto ukupnih prihoda hrvatskih vinara. Sa 91 zaposlenim šibenska vinarija četvrta je najveća u Hrvatskoj i među lanjskim gubitašima je drugi Hrvatski najveći izvoznik vina, iza Dalmacijavina u stečaju. Imovina Vinoploda vinarije vrijedna je 108,5 milijuna kuna.

U poslovnim planovima do 2018. godine Vinoplod vinarija Šibenik namjerava u svoje poslovanje uvesti i nove likere te time proširiti svoju ponudu, postati konkuretnija i povećati svoj profit. Planira se manji broj zaposlenih, velikim dijelom odlascima u mirovinu pa bi do početka 2017. godine u Vinoplod vinariji ukupno radilo 60 radnika. Ulaže se i u preseljenje na Pode, time bi se smanjili kapaciteti, ali nakon par godina očekuje se i smanjenje troškova.

berba vinograd 1

Prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u 2015. godini u Hrvatskoj je poslovalo 208 poduzetnika u proizvodnji vina kod kojih je bilo registrirano 1.397 zaposlenih. Ukupni prihod poduzetnika u djelatnosti proizvodnje vina ostvaren u 2015. godini iznosio je 617,7 milijuna kuna, što je smanjenje za 2,9 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. Prosječna mjesečna obračunata neto plaća u toj djelatnosti iznosila je 4.524 kune, što je za 4,2 posto više u odnosu na prethodno razdoblje te za 9,9 posto manje od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini cijele Hrvatske.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.