Za pobjedu u Rujanskom ratu bilo je presudno zajedništvo: ‘Kuhar je bio jednako važan kao zapovjednici’

‘Vrijeđa me kad netko kaže da topovi sa Žirja ne mogu dobaciti do mosta. To su izdajice hrvatskog naroda. Lako im je provjeriti tehničke podatke’, riječi su Gorana Grguričina, šibenskog policijskog zapovjednika za vrijeme Domovinskog rata, izrečene na tribini koju je u petak u Katoličkoj školi organizirala Udruga Ruža Hrvatska –Žirje

– O psihološkom momentu na neprijatelja kad su shvatili da je bitnica u našim rukama i da ne govorimo. Ne smeta me kad mi to kaže brico u gradu, ali kad tako govore neki časnici HV-a, to me jako zabrinjava – kazao je Grguričin.

a1

Tribina je organizirana s namjerom da se konačno rasvijetli i obznani velika uloga koju je ta topnička bitnica imala sredinom rujna 1991. godine. U Udruzi su prikupili i isječke iz Rujanskog rata s HRT-a, uz pomoć kojih su pokazali ulogu topova sa Žirja, a pomogla im je i knjiga profesora Ive Livakovića ‘Šibenska bitka’.

a

– Netko namjerno provocira i unosi nemir kad kaže kako se topovi sa Žirja nisu mogli dobaciti do motela na mostu i Šibenika u Rujanskom ratu – kazao je Nikola Vukošić, zapovjednika šibenske policije za vrijeme Domovinskog rata.

Da su se topovi sa Žirja zbilja mogli dobaciti do hotela na mostu svjedoče i dva neeksplodirana topovska zrna, za koja iz Udruge Ruža Hrvatska tvrde da su izvađene iz zida samog hotela. Moći će ih se vidjeti kad bude realiziran projekt ratnog spomen na Žirju, zajedno s dva restaurirana topa koji su skoro završili u starom željezu.

a3

Glavni razlog velike pobjede u Rujanskom ratu bila je usklađenost svih u vojsci, policiji i građana koji su redovno obavljali svoj posao, složili su se Grguričin i Vukošić.

– Jednako je važan bio i onaj kuhar koji se brinuo da borci na Velikoj Glavi svaki dan imaju topli obrok kao i zapovjednici. Svi su za tu pobjedu odigrali svoju važnu ulogu – zaključak je Vukošića i Grguričina.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.