Zbog manje realizacija projekata u ovoj godini smanjeni prihodi Grada Šibenika

Nakon kratke rasprave u kojoj je oporba u Gradskom vijeću tražila tumačenje Maje Trlaje, ravnateljice Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku za probijanje proračuna, a ona im po stavkama pojasnila da je proračun Kazališta bio osnovni bez bilo kakvih novih projekata i gostovanja, Druge izmjene i dopune proračuna Grada Šibenika za 2016. godinu prihvaćene su sa 15 glasova ‘za’, pet glasova SDP-ovih vijećnika ‘protiv’ i uz suzdržani glas Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine.

Proračin Grada Šibenika za ovu godinu drugim je rebalansom umanjen za 3,6 milijuna kuna i iznosi 204,1 milijuna kuna. Glavni razlog za izmjene proračuna su smanjeni prihodi od poslovanja za 7,3 milijuna kuna. Na smanjenje planiranih prihoda utjecala je, kako se navodi u obrazloženju manja realizacija pa se ostvarenje tih prihoda prenosi u sljedeću godinu kada se očekuje realizacija tih projekata.

U ovoj se godini očekuje i povećanje prihoda u gradskoj blagajni za dva milijuna kuna od poreza i prireza na dohodak te od 1,1 milijun kuna iz Eurpske unije zbog znatno većeg ostvarenja EU projekata u prethodnim godinama.

Prihodi grada od financijske imovine rastu za 3,27 milijuna kuna uglavnom zbog povrata oročenog depozita od Jadranske banke i refundiranja sredstava za kredit Otoka mladosti.

Rebalansom proračuna osiguran je novac i za pokrivanje dijela ostvarenog manjka iz prethodnih godina u iznosu od dva milijuna kuna.

Na rashodovnoj strani u stavku u kojoj su redovne plaće, otpremnine i jubilarne nagrade zaposlenika gradske uprave dodaje skoro milijun i pol kuna. Rashodi Upravnog odjela za društvene djelatnosti u ovoj godini porasli su za skoro pet milijuna kuna od čega se najviše dodaje za HNK Šibenik, skoro dva i pol milijuna kuna, a obrazloženo je povećanje gostovanja šibenskog teatra u emeninentnim kazalištima Hrvatske i na festivalima.

U upravnom odjelu za komunalne djelatnosti, na temelju realizacije projekata, proračun je smanjen za pet milijuna kuna. Dobrim dijelom riječ je o smanjenju programa gradnje ulica, cesta i javnih površina za skoro 3,5 milijuna kuna.

Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj također ostaje ‘kraći’ za 5,2 milijuna kuna uglavnom zbog toga što očekivani natječaji za EU sredstva ili nisu raspisani u ovoj godini.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.