Zeleni grad ipak neće čistiti šibenske grafite! Zakonodavac opet mijenja pravila igre

Šibenska komunalna tvrtka Zeleni grad, iako je registrirana i za čišćenja fasada i javnih gradskih površina od grafita, neće se javiti na natječaj koji je za te poslove u srijedu raspisao Grad Šibenik.

– Nećemo se javljati na natječaj jer idu izmjene Zakona o Komunalnom gospodarstvu u čijem sadašnjem nacrtu ti poslovi nisu jasno definirani. Zakonodavac izbacuje mnogo toga iz zakona pa ćemo još vidjeti kako će izgledati konačni prijedlog. Ne želimo riskirati i dobiti koncesiju za poslove koje možda sljedeće godine nećemo smjeti obavljati, kaže Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada.

Nedavno smo i u gradskoj upravi pitali tko će uoči turističke sezone očistiti brojne neprimjerene grafite s kamenih fasada u središtu grada pa nam je rečeno kako bi to trebala raditi gradska tvrtka Zeleni grad, a ako oni to ne žele ili ne nabave potrebnu opremu, kako će angažirati nekog drugog.

grafit2

– Zeleni grad nije kupio visokotlačnu pumpu za taj posao, a u tijeku su i izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu pa još ne znamo hoće li komunalne tvrtke uopće smjeti obavljati tu djelatnost. Kako moramo žurno krenuti sa čišćenjem grafita i javnih površina odlučili smo raspisati ovaj natječaj za koncesionara koji bi te poslove preuzeo na dvije godine. Kroz to vrijeme bit će jasnije što donosi novi zakon pa će, omogući li im tu djelatnost, gradska tvrtka preuzeti posao čišćenja fasada, pojašnjava Miro Lucić, pročelnik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti.

Neslužbeno saznajemo kako je dogovor bio da Grad kupi potrebnu opremu i preda je na korištenje Zelenom gradu, no izgleda da je došlo do šuma u komunikaciji koji otvara put nekom od poduzetnika da za Grad obavlja taj posao.

Vjerojatno se na raspisani natječaj neće javiti ni raniji koncesionar čišćenja grafita, obrt Goodman. Naime, njegov vlasnik i nezavisni gradski vijećnik Anton Dobra lani ga je krajem rujna, nekoliko dana nakon sjednice Gradskog vijeća na kojoj je donesena odluka o osnivanju nove komunalne tvrtke Zeleni grad, odjavio iz Obrtnog registra.

Podsjetimo, na toj sjednici Gradskog vijeća Dobra je negodovao što se i posao čišćenja grafita, kroz registraciju djelatnosti nove komunalne tvrtke, oduzima malim poduzetnicima, misleći pri tome i na svoj obrt Goodman.

cistoca-novica-ljubicic-stroj-za-ciscenje-ulica-241116-12

 

Nacrt novog Zakona o komunalnom gospodarstvu, već u prvom čitanju u Saboru mnogi su ocijenili lošim i manjkavim, a Udruga gradova traži njegovu doradu uz tvrdnje da je nestručan i poguban. Zamjeraju što je u izradi zakona sudjelovala Udruga poslodavaca, ali ne i Udruga gradova u čijim je nadležnostima komunalna djelatnost.

Po tom nacrtu zakona bi se onemogućilo komunalnim tvrtkama u vlasništvu jedinica lokalne samouprave obavljanje poslova poput vodoopskrbe, prikupljanja otpada ili pogrebne djelatnosti. Odnosno odvajaju se gospodarske od komunalnih djelatnosti, što je i financijski udar na komunalne tvrtke.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.