Zeleni grad ‘progutao’ Zelenilo i Gradsku čistoću radi racionalizacije, efikasnosti i kvalitete

Većinom glasova vladajućih Gradsko vijeće Šibenika danas je donijelo odluku o pripajanju gradskog poduzeća ‘Zelenilo’ tvrtki ‘Gradska čistoća’ i promijeni naziva tvrtke ‘Gradska čistoća’ u ‘Zeleni grad’.

Takvom odlukom u oporbi nisu zadovoljni jer misle da je ishitrena, da obrazloženje odluke nije dovoljno jasno te da je trebalo raspisati natječaj za direktora nove tvrtke, a ne ostavljati obojicu u funkciji direktora i pomoćnika direktora kada je gradonačelnik javno izrazio nezadovoljstvo njihovim dosadašnjim radom.

buricgv

Citirajući izjavu gradonačelnika Željka Burića za Šibenski portal u kojoj on izražava nezadovoljstvo radom tih tvrtki, vijećnik Mosta Ivo Glavaš rekao je kako cijeni toliku samokritičnost jer bi rijetko tko tako komentirao rezultate svog četverogodišnjeg rada.

– Usprkos mačehinskom odnosu Grada, tvrtka ‘Zelenilo’ sama se znala izboriti i za svoj rad je dobila više nagrada. Grad je odlučio ugasiti uspješnu tvrtku i zdravo tkivo pripaja bolesnom. Gradonačelnik je liječnik i zna da će spajanjem zdravog i bolesnog tkiva, zdravo oboliti, kazao je Glavaš.

Na to mu je gradonačelnik Burić rekao da je u njegovom cijelom izlaganju samo jedna rečenica točna, a to je ona da je on medicinar.

– Ništa se u proračunima tih dviju tvrtki neće promijeniti. Neće biti novih zapošljavanja, već racionalnog korištenja postojećih zaposlenika. Jedini je cilj napraviti čišći, ljepši i uredniji grad. Ovo nije usmjereno protiv ljudi koji su do sada vodili te dvije tvrtke, ali će im biti oduzeto pravo traženja različitih alibija za neučinjeno. Nije nam potrebno pet kolegija kod gradonačelnika kako bi se u nekoj četvrti pokosila i odvezla trava, kazao je Burić.

dobragv

Nezavisni Anton Dobra upozorio je kako nova tvrtka nije registrirana za posebna čišćenja, poput uklanjanja grafita, ali je zato u registraciji turistička djelatnost iznajmljivanja pribora za sport i rekreaciju, primjerice ležaljki i pedalina.

Gradonačelnik Burić mu je odgovorio kako ni jedna odluka njegove gradske uprave nije donešena ‘ad hoc’.

– Donijeli smo odluku o preseljenju ‘Zelenila’ na Pode, tamo će biti zajednička uprava i upravna zgrada, a pokaže li se u budućnosti potreba nekih novih spajanja u ‘holding’ to će se napraviti. Želja nam je napraviti zdravu i financijski stabilnu tvrtku, a nešto smo morali poduzeti jer razina održavanja gradske jezgre i drugih dijelova grada nije bila zadovoljavajuća i nije se mogla rješavati novim zapošljavanjima, rekao je Burić.

Burić je dodao kako će ne ostvari li cilj priznati da su pogriješili te dodao kako su izabrali najjeftiniju formulu kojom mogu postići željeni cilj.

supegv

Joško Šupe, vijećnik SDP-a rekako je da potpisuje glavninu onoga što je gradonačelnik nabrojao kao plan i ciljeve osnivanja tvrtke ‘Zeleni grad’.

– Ali na mala se vrata dozvoljava da dio poslova koje obavljaju mali privrednici prijeđe u gradske ruke. Nije smisao da gradska tvrtka zapošljava iznajmljivače ležaljki., insistirao je Šupe.

Iako mu je gradonačelnik obećao da se to neće dogoditi i da tu djelatnost iz svoje registracije nova tvrtka neće obavljati, takva mogućnost otklonjena je tek prije glasovanja, kada je gradonačelnik prihvatio amandman Antona Dobre i Gradsko vijeće prihvatilo da se djelatnost iznajmljivanja pribora na plažama briše iz registracije nove tvrtke.

Ono što će biti obaveza tvrtke ‘Zeleni grad’ je cjelogodišnja briga i održavanje objekata koji su izgrađeni kao komunalna oprema grada Šibenika kako se ne bi više događale situacije da se dva mjeseca dogovara i čeka obnova nekoliko klupa.

HSS-ov vijećnik Milorad Mišković rekao je kako misli da spajanje građanima neće donijeti nikakve koristi te kako građanima ta racionalizacija o kojoj se govori neće rezultirati manjim računima.

kardum1

Ljubica Kardum iz HSU bila je nezadovoljna šturim obrazloženjem odluke o pripajanju Zelenila Gradskoj čistoći u kojem su samo tri riječi – racionalizacija, efikasnost i kvaliteta pojašnjeni razlozi donošenja odluke.

– Materijal koji smo dobili ne može biti dovoljan da mene ili bilo koga uvjeri u opravdanost fuziranja Zelenila i gradske čistoće. Trebamo nastaviti raspravu na sljedećoj sjednici uz puno više obrazloženja stanja i planova, kazala je Kardum.

Na to je gradonačelnik Burić ustvrdio kako je dovoljno obrazloženje što on kao gradonačelnik nije zadovoljan funkcionalnošću Zelenila i Gradske čistoće.

U konačnici je, uz usvojeni Dobrin amandman, te odbijen drugi njegov amandman u kojem je tražio da se eksplicitno iz opisa djelatnosti izuzmu posebna i specijalna čišćenja, za koja je do nedavno koncesiju imala njegova tvrtka, odluka donesena sa 13 glasova ‘ZA’, 4 protiv i 4 suzdržana.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.