Vrećice funkcioniraju bolje od zelenih otoka

Zeleni grad u sortirnici prikupio skoro devet tona plastike: ‘Građani još ubacuju nekorisni otpad’

Od početka novog načina odlaganja i prikupljana korisnog otpada te početka rada sortirnice Zeleni grad prikupio je prve količine otpada čija je prodaja javno oglašena.

Prikupljeno je 35 bala teških po 110 kilograma PET plastike, 25 bala polietilena visoke gustoće, četiri bale od po 80 kilograma plastičnih folija i 13 bala šarenih plastičnih vrećica te oko 900 kilograma plastičnih čepova. Zeleni grad prodaje i 700 kilograma stakla te 300 kilograma metala.

– Ovo nam je prva prodaja korisnog otpada i tek po završetku natječaja imat ćemo uvid u to kolike cijene možemo postići i koliko uopće ima zainteresiranih kupaca. Sav taj otpad je iz kontejnera za odvojeno prikupljanje i prošao je kroz našu sortirnicu – rekao je Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada.

Šibenik je tek u začecima odvojenog prikupljanja korisnog otpada i prostora za kvalitetnije gospodarenje i veće količine ima.

– U Šibeniku se još odvaja premalo korisnog otpada. Građani u namjenske kontejnere i dalje ubacuju puno nekorisnog otpada i puno onečišćenog korisnog otpada kakav kupci ne žele otkupljivati. Puno bolje rezultate imamo u onim dijelovima grada gdje su građani dobili plave i žute vrećice za staklo, metal, plastiku i papir. Drugačiji je odnos prema otpadu kada takve vrećice mjesec dana držite u svom kućanstvu i tada vodite više računa o čistoći otpada koji odbacujete u vrećice – priča Ljubičić.

U ponudi za pojedinačnu prodaju našlo se i 220 rashodovanih željeznih pocinčanih kontejnera od 1.100 litara koji su povučeni sa šibenskih ulica, 90 plastičnih kontejnera zapremine 1.100 litara te 150 oštećenih kanta od 240 litara i 110 kanta od 120 litara.

– Mi smo do kraja godine imali u planu svim kućanstvima podijeliti žute i plave kante, ali tu je zapelo od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u travnju poništio natječaj za nabavu kanta vrijedan oko 190 milijuna kuna i do danas nije raspisan novi natječaj – pojašnjava Ljubičić.

Kriterij za odabir kupca korisnog otpada je najviša ponuđena cijena, a za istovjetne ponude povoljnijom će se smatrati ona pristigla ranije. Rok za dostavu ponuda je 30. kolovoza 2019. godine do 14 sati, kada je otvaranje ponuda.

Detalji natječaja dostupni su na LINKU.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.